ren op het toch enigszins beperkte plateau van het E.W.T. Prins Escalus vertegenwoordigt trouwens de stem van de orde en gezag die voor het publieke welzijn instaat.
Jan Verbist (Romeo) en Hedi Arnouts (Julia) zijn er in geslaagd hun liefde overtuigend uit te beelden. In de grote momenten uit hun geschiedenis - de ontmoeting op het feest, de balkonscène, het afscheid, hun dood - toonden zij telkens hun innerlijke bewogenheid zonder overdreven patetiek.
Hoewel Jan Verbists Romeo zichtbaar geschokt was door de dood van Mercutio en Tybalt, merkten wij nochtans geen werkelijke evolutie in zijn vertolking. In plaats van een sterkere persoonlijkheid te worden bleef Verbist iets te veel de langoureuze, melancholische figuur die hij vooral in het begin van het stuk is. Een ander bezwaar is dat deze Romeo ons niet jong genoeg leek. De nog prille leeftijd der beide geliefden moet immers hun isolement versterken en hun ekstreme hartstocht aanvaardbaar maken.
Voldoende jeugdig was alleszins Hedi Arnouts, die hier naar verluidt haar debuut maakte. Haar Julia-vertolking toonde de ontluikende en groeiende passie, evenals haar ontwikkeling naar een onafhankelijke persoonlijkheid.
Toch hadden beide hoofdvertolkers, naar ons gevoel, Shakespeares verzen, hier in de vertaling van W. Courteaux, iets genuanceerder en met meer diepgang kunnen zeggen.
De figuur van Mercutio (Aimé Anthoni) leek ons een beetje te sterk in de verf gezet. Hij is natuurlijk de schertsende levensgenieter die we hier zagen, maar tevens is hij een goede en levenswijze vriend. Door al te zeer zijn oppervlakkige geestigheid te beklemtonen, klonken zijn ironische woorden en de vloek die hij over beide families uitspreekt voor hij sterft, enigszins onverwacht.
Madeleine Snijders bracht voortreffelijk een goedaardige, grappige en rondborstige Voedster ten tonele. Mary Duyvelaar onderstreepte misschien iets te nadrukkelijk het ijzige karakter van Lady Capulet. Jacques Claude speelde Broeder Lorenzo als een vastberaden persoonlijkheid die de geliefden met raad en daad wil bijstaan.
Het dekor voor deze produktie was uiterst eenvoudig. Een arkadenrij suggereerde het Renaissance-Verona en twee houten koffers als zetstukken volstonden om als zitplaats, bed, graftombe, enz. te fungeren. Mede dank zij de verzorgde kostumering (Rit Verbeelen) en de keurige koreografie (Josée Nicola) heeft het E.W.T. met deze Romeo en Julia een sfeervolle, hoewel ietwat vlakke produktie gerealiseerd.
•
Het gezelschap van de Brusselse K.V.S. presenteerde in januari een van Shakespeares verrukkelijkste blijspelen, As You Like It, in een regie van Senne Rouffaer. Dit stuk is een typische romantische komedie, doordrenkt van een poëtische, luchthartige sfeer. Het overheersende tema is de liefde in al haar verschijningsvormen. De innige, groeiende liefde van de helden, Rosalinde en Orlando, is hier immers omringd door de gemakkelijke, haast animale verhouding van de nar Toetssteen en zijn Trijn (Audrey) en van de romantisch-opgeblazen, blinde passies van Phebe en Silvius. Al deze figuren plaatste Shakespeare in het pastorale landschap van het ‘Forest of Arden’. In dit geïdealiseerd kader speelt zich dit blije sprookje over de liefde af. Tegelijkertijd echter, en dit is het typisch Shakespeariaanse in dit stuk, wordt de toeschouwer regelmatig herinnerd aan het artificiële karakter van dit Arkadisch wereldje en van de hyper-romantische liefde. Toetssteen relativeert zeer duidelijk het pastorale leven en de cynische melancholikus Jacques schijnt er enkel bij te lopen om iedereen met zijn kritiek te bedenken.
Hoewel bijna het ganse stuk zich in het woud van Arden afspeelt vormt het pastorale leven toch slechts een ‘interludium’. Het eerste bedrijf is immers nog aan het hof van de usurperende hertog Frederik gesitueerd. De verstoten hertog en zijn gevolg bevinden zich reeds in het woud. Wanneer ook Rosalinde en Celia verbannen worden, verlaten zij de wrede wereld van het hof maar al te graag om zich te gaan vermeien in het leven te midden van de natuur. Celia besluit het eerste bedrijf dan ook met de woorden ‘Schep moed, wees blij, / Want niet verbannen voel ik me, maar vrij’. Aan het slot echter, als elke ‘Jack’ zijn ‘Jill’ heeft en als de hertog in eer hersteld is, trekken allen, behalve Jacques en Frederik, terug naar het hof. Het woud is dus niet slechts een plaats waarheen men ontsnapt uit de zogenaamd beschaafde wereld, maar het heeft ook een symbolische, zuiverende funktie. Aan het hof is er geen plaats voor de liefde. Pas in Arden ontwikkelt zich de verhouding tussen Rosalinde en Orlando en verzoent deze laatste zich met zijn broer Olivier.
As You Like It is een van geestigheid en ironie sprankelende