Een nieuw regionalistisch geluid te Rijsel.
Ze zijn niet erg talrijk (niet eens vijfentwintig), de studenten te Rijsel die lid zijn van ‘Le mouvement des étudiants fédéralistes lillois’. Maar hun orgaan Le Courier Lillois dat aan zijn tweede jaargang toe is blijkt de wind in de zeilen te hebben. De MEFL krijgt een pers die niet slecht te noemen is: de regionale pers brengt geregeld verslagen over hun aktiviteiten; het regionale maandblad ‘Nord’ en de krant ‘La Voix du Nord’ besteedden al uitvoerig en niet zonder een voorzichtige simpatie aandacht aan deze beweging. De konferenties die de MEFL organizeert gaan niet door in obskure lokaaltjes maar in half-officiële of universitaire zalen. Een en ander wijst erop dat deze nog jonge studentenorganisatie voor vol wordt aangezien en kan rekenen op de simpatie van heel wat buitenstaanders.
De organisatie kwam tot stand n.a.v. debatten in studentenmilieus over het referendum van 27 april 1969 over het regionalisme en de hervorming van de senaat. Vanaf het begin bestonden er kontakten met de ‘Section fédéraliste des Pays-Bas français’ (eveneens ontstaan in 1969), o.l.v. Dr. Jan Klaas. Hoewel MEFL zich onafhankelijk noemt van de beweging onder Dr. Klaas, werkt ze er geregeld mee samen. Dit zijn trouwens niet haar enigste kontakten met gelijkwaardige bewegingen in Frankrijk: op de eerste plaats komt de Franse federalistische beweging van Guy Héraud die eind november leidde tot de stichting van een Parti Fédéraliste Européen te Rouen, maar ook meer officiële Europese bewegingen zoals de ‘Mouvement Européen’ waarvan b.v.R. Schumann en G. Defferre deel uitmaken.
De MEFL denkt dus regionalistisch en Europees tegelijk. Het programma is gekoncentreerd op vier punten: 1) een regionale universiteit met Europese roeping te Rijsel; 2) een regionalisme waarbij de regio's over eigen financies en wetgevende en uitvoerende macht beschikken; 3) een politieke organizatie van Europa op bazis van de regio's; 4) het tot stand komen van een regionaal kultureel leven dat een simbioze moet zijn van de Franse en de Nederlandse kultuur en waarbij ook gedacht wordt aan de studie van Nederlands in Frans-Vlaanderen.
Hun ideeëngoed sluit nauw aan bij dat van Prof. Guy Héraud (auteur o.a. van ‘L'Europe des Ethnies), meer als bij dat van Robert Lafont (‘La Révolution régionaliste’). Van deze laatste waarderen zij wel zijn belangrijke bijdrage tot de regionalistische beweging in Frankrijk door het regionalisme ook op het ekonomisch plan te brengen en een deel van de links georiënteerden tot het regionalisme bekeerd te hebben. Zijn ortodoks socialistische vizie op het regionalisme wijzen zij evenwel af. ‘Integrale federalisten’ noemen zij zichzelf, wat voor hen zowel een anti-marxistisch als een anti-kapitalistische houding insluit. Buiten en boven de partijen en de tegenstellingen links-rechts, zo ongeveer zou hun devies in het Nederlands klinken. Wat dit laatste betreft zou men hier kunnen spreken van een verre echo van een gelijkaardige houding van de regionalistische beweging in Frans-Vlaanderen tussen de twee