Nationaal Biografisch Woordenboek, waarvan nu al 3 delen verschenen, en sedert 1963 het beheer en vice-voorzitterschap van het tijdschrift Wetenschappelijke Tijdingen.
De 69 wetenschappelijke bijdragen (in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Latijn) vormen uiteraard geen aaneensluitend geheel. Ze hebben alle betrekking op de kunst in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden van de 12e tot het einde van de 19e eeuw. De samenstellers van het huldeboek hebben alle bijdragen betreffende de geschiedenis van de schilderkunst en de ikonografie in het eerste deel gegroepeerd en in het tweede deel die betreffende de teken- en prentkunst, de bouw- en beeldhouwkunst, de tapijtkunst en de andere takken van de kunstnijverheid. Ik beperk me tot het citeren van enkele titels en hun auteurs die op hun manier illustreren wat Prof. Duverger heeft bijgedragen tot de samenwerking van kunsthistorici uit Noord en Zuid, tot de betere kennis van de kunst uit de Nederlanden in het buitenland en tot het onderzoek naar de invloed buiten de Nederlanden van de eigen kunst. Zo o.m.: Prof. H. von Einem (Bonn), Bemerkungen zur Sinneinheit des Genter Altares, Prof. E.K.J. Reznicek (Utrecht), Enkele gegevens uit de vijftiende eeuw over de Vlaamse schilderkunst in Florence, Dr. J. Jennes (Tokio), De uitstraling van de Vlaamse prentkunst in Indië, China en Japan tijdens de 16e en 17e eeuw, Dr. R.A. Weigert (Parijs), Graveurs et marchands d'estampes flamands à Paris sous le règne de Louis XIII, Prof. J.K. Steppe (Leuven), Vlaams tapijtwerk van de 16e eeuw in Spaans koninklijk bezit.
Een lijst van de intekenaars, steunende instellingen en personen sluit dit huldeboek af.
Erik Vandewalle
Miscellanea Jozef Duverger / Bijdragen tot de kunstgeschiedenis der Nederlanden. Twee delen, 932 blz., talrijke illustraties. Uitg. Vereniging voor de geschiedenis van de textielkunsten, Gent, 1968.