The fair face of Flanders.
Een vriend vond het niks, gewoon een geschiedenisboek zoals men er in de lagere middelbare school gebruikt. Ondanks alle goede bedoelingen en de prachtige uitgave, kunnen we volgens hem het buitenland niet met dergelijke lektuur van onze kulturele volwassenheid overtuigen.
Marnix Gijsen denkt er van zijn kant anders over. Hij vindt dat de auteur erin geslaagd is onze zeer verwarde Middeleeuwen te ontcijferen op een wijze die zelden geëvenaard is. Zij kent onze geschiedenis, zij beseft goed welke rol de ekonomische elementen heb ben gespeeld in ons verleden en ook vandaag de dag. Ze kent ook ons kultureel verleden, enz.
Het was dus met de overbekende gemengde gevoelens dat ik The fair face of Flanders van Patricia Carson begon te lezen. Het is inderdaad prachtig uitgegeven, met prettige ondertitels en vooral met een aanzienlijk aantal tekeningen van Herman Verbaere. Zelfs al kan men geen letter Engels lezen, dan nog blijft The fair face of Flanders een platenboek dat het hart van elke bibliofiel week maakt.
Maar bovendien bevestigt het eerste hoofdstuk, The Contours, door zijn korrekte kijk op onze problemen en wellicht nog meer door zijn rake formuleringen, dat Patricia Carson weet waarover ze schrijft. Zelf M.A. in de geschiedenis van London University, is ze gehuwd met een Vlaams hoogleraar, woont al geruime tijd in ons midden en spreekt zeer behoorlijk onze taal. Ze heeft dus alle troeven in handen om land en volk te doorgronden en ze bewijst in dit eerste hoofdstuk dat ze die troeven ook voortreffelijk weet uit te spelen. Ze heeft oog voor revelerende details, die wij zo gewoon zijn dat we die niet eens meer zien. Het volgend voorbeeldje vind ik persoonlijk scherp bekeken: ‘One of the most typical scenes in Flanders takes place after Mass on a Sunday morning, when families visit their favourite cake shop and go home each with an interesting cake-box suspended by a string from someone's finger’. Het is alsof Patricia Carson op mijn eigen dorpsplein is komen kijken.
Ook inzake ernstiger aangelegenheden is de auteur goed geïnspireerd. ‘Even to the historian’, zegt ze, ‘Flanders means many things. Simplicity has never been one of its characteristics’. Dat ingewikkelde Vlaanderen heeft ze ontleed, steunend op dokumentatie die