Arcateater.
Bij de aanvang van het seizoen heb ik in dit tijdschrift de aandacht gevestigd op de uitstekende start van het Gents Arcateater.
Tans, na de première van de laatste produktie van het speeljaar 68-69, kan de balans worden opgemaakt.
In totaal werden er 75 voorstellingen gegeven: 56 in het eigen kelderteater en 19 reisopvoeringen (Brugge, Brussel, Antwerpen en Leuven). Kwantitatief een verrassend rezultaat.
Ook de kwaliteit was er en wel in tweeërlei opzicht. Het repertoire was reprezentatief: Het grote doen, door Arrabal, Jenseits, door Hasenclever, Onder Hoge bescherming door Genet, Philoktetes door Müller, Kaspar door Handke en Zoo-story door Albee. Zes belangrijke produkties, vier Nederlandse kreaties. Voorbeeldig dus.
De vertolkingen waren veelal voortreffelijk al dienen op dit gebied toch enkele aanmerkingen geformuleerd te worden. Er was sterk persoonlijk regiewerk te bewonderen, er werden schitterende typeringen onder de schijnwerpers gebracht en er werd op een lovenswaardige manier geeksperimenteerd. Een lijn valt er echter voorlopig niet te bespeuren. Het is alles nog vrij hybridisch. Men zoekt en tast de randgebieden af, zeker op het gebied van de speelstijl en dat is soms hinderlijk. Zo heb ik nu en dan betreurd dat men in een en dezelfde produktie van het ene uiterste in het andere verviel: van melo naar koele zakelijkheid, van het ingetoomd spel naar uitbundig en geëksalteerd gedoe, van verouderde speeltrant naar imitatie van Grotowski.
Graag zou ik willen waarschuwen voor het gevaar van het eksperiment ter wille van het eksperiment en voor de effektjagerij in de uiterlijkheden. Tevens zou ik willen pleiten voor meer soberheid in de speelstijl. Al die heftigheid en al dat brutaal tegen de planken slaan en over de vloer kruipen werken uiteindelijk op de zenuwen van de toeschouwers. Met deze trukjes zal men geenszins de vernieuwing brengen die men op het oog heeft.
Die kritische opmerkingen doen evenwel niets af aan mijn bewondering voor de waardevolle verwezenlijkingen van de dynamische direktie van het Arcateater, voor het werk van Jean-Pierre De Decker, Jo Decaluwé en de akteurs die kunnen terugblikken op een interessant seizoen, dat gerust kan worden vergeleken met de hoogtepunten uit het Arcaverleden.
Rik Lanckrock