Vlamingen in Wallonië: Lustrumkongres van Band.
Op 10 november 1968 had het 10e kongres van Band, de vereniging van en voor de Vlamingen in Wallonië, plaats in het kasteel Manoir de la-Bas te Aische-en-Refait.
De opkomst was dit jaar biezonder goed, wat bewijst dat de ideeën van Band, die reeds tien jaar lang worden verdedigd, meer en meer weerklank vinden bij de Vlamingen in Wallonië.
Ondanks de vele moeilijkheden, tegenkantingen en verdachtmakingen allerhande, konden de mensen van Band zich handhaven. Daar is veel moed en overtuiging voor nodig.
's Voormiddags werden twee referaten gehouden. Mevrouw Renard sprak over het moderne gezin in een moderne wereld en de heer Van Parijs over de ekonomische en kulturele ontvoogding van de Vlaamse boer in Wallonië.
Het moderne gezin, aldus spreekster, is doorlopend in groei en in beweging. Er is geen eenrichtingsverkeer meer mogelijk. Niet alleen de ouders, maar ook de kinderen hebben hun inbreng.
Alles is op wederkerigheid ingesteld.
De kritische ingesteldheid van de jongeren kan de ouders helpen om zelf waarachtiger te zijn, zichzelf niets wijs te maken.
De Heer Van Parijs schetste de omstandigheden, waarin zovele Vlaamse boeren over de taalgrens emigreerden. De uittocht gebeurde op grond van harde ekonomische overwegingen en ging gepaard met veel taalmiserie.
De vakkennis van de Vlaamse boer was echter zo groot, dat hij het ten slotte haalde. Hij kon zich ekonomisch ontvoogden en droeg in niet geringe mate bij tot de verbetering van de landbouwtechniek in Wallonië. De leergangen door het ministerie van Landbouw in Wallonië ingericht, worden voor de drievierde door Vlamingen gevolgd! Kultureel was de ekonomische come-back verre van gelukkig. Vele boeren wilden zo snel mogelijk hun Vlaamse afkomst doen vergeten. Die houding werd bevorderd door het optreden van de Waalse intellektuelen. Ook de Waalse klerus is verre van tegemoetkomend!
Er is echter een gelukkige kentering. Een kern van Waalse boerengezinnen wensen ook kultureel leven en zoeken naar middelen om toch maar in kontakt te blijven met Vlaanderen.
Tijdens de namiddagvergadering las voorzitter Sevenants de besluiten voor en legde vooral sterk de nadruk op de eendracht onder alle Vlamingen in Wallonië. Band moet de overkoepelende organisatie zijn van al wat bestaat aan Vlaams verenigingsleven in Wallonië.
Tot slot werd de feestrede uitgesproken door Prof. J. Florquin, zeer goed bekend door het TV-programma ‘Hier spreekt men Nederlands’.
A. De Ké