Robert Maes.
Bij de opvoering van Shakespeares Hamlet door het N.T.G. werd voor één van de kleinere rollen een beroep gedaan op de zo knap spelende Robert Maes. Op deze wijze kreeg de direktie van het Gents gezelschap de gelegenheid aan één van onze allerbeste Vlaamse toneelspelers de hulde te brengen waarop hij recht heeft.
Na afloop van de opvoering, waarin Robert Maes op schitterende manier gestalte gegeven had aan de figuur van de grafdelver, werd de jubilaris toegesproken door N.T.G.-direkteur Albert Hanssens, schepen Van der Stegen en Alfons Van Impe in naam van de Minister van de Nederlandse kultuur.
Hij werd overladen met lof, geschenken en bloemen.
Dat dit alles gepaard ging met een hartelijk applaus - voor Robert zeker de allermooiste beloning - hoeft geen betoog.
Ik stel er prijs op ook in dit tijdschrift Robert Maes oprecht te feliciteren en te danken voor de talrijke verrukkelijke vertolkingen en regies die ik in de loop van de jongste 25 jaar van hem heb kunnen bewonderen.
Robert Maes is in de ware zin van het woord een allround teaterman. Hij debuteerde in het amateurtoneel en na enkele jaren uitstekend werk was het onvermijdelijk dat hij de stap naar het professioneel teater deed. In zijn lange karrière heeft hij in de hem eigen grandioze stijl aan een groot aantal toneelfiguren een onvergetelijk reliëf verleend. Bovendien werkte hij mede aan film, televisie en radio. Daarnaast bleef hij het amateurtoneel trouw door in verscheidene kringen regiewerk te doen en jeugdige krachten op te leiden.
50 jaar onverpoosd werk is veel. 50 jaar waarin hij zich totaal heeft ingezet om ons Vlaams teater te dienen zoals het een waarachtig artiest betaamt, d.i. met de volle inzet, steeds evoluerend en dus steeds spelend in de juiste stijl. Ook nu is Robert Maes nog altijd ‘in’ en de jongeren kunnen hem gerust zijn moderne speeltrant benijden.
Wie in de laatste jaren zijn uitbeelding van Boer Van Paemel heeft gezien zal begrijpen wat ik bedoel. Hij heeft bewezen dat Cyriel Buysse ook tans nog te genieten is als hij gebracht wordt in een stijl die de hedendaagse zo verwende toeschouwer aanspreekt.
Bij de voorstelling van Hamlet zorgde Robert Maes voor een zinrijk lesje. Hij toonde aan dat er in het teater eigenlijk geen kleine rollen bestaan en hoe een speler van de oude garde, die over wezenlijk talent beschikt, weet en voelt hoe hij een vertolking moet aanpakken. Hij gaf tevens een bewonderenswaardig staaltje van treffende zegging, mimiek en sobere typering ten beste.
Rik Lanckrock