Waarom ‘Hamlet’?
Begin januari werd in de Gentse K.N.S. William Shakespeares onvolprezen Hamlet opgevoerd door het N.T.G.-gezelschap.
Het ligt niet in mijn bedoeling de voorstelling in detail te bespreken - Ons Erfdeel is immers geen gespecializeerd toneeltijdschrift-, wel wil ik ter gelegenheid van deze belangrijke opvoering de aandacht vestigen op enkele verschijnselen in de teaterwereld die m.i. scherp op het voorplan dienen gebracht te worden.
Eerst stip ik echter aan dat voornoemde produktie heel wat verdiensten had. De titelrol werd magistraal gespeeld door een schitterende Jef Demedts: ingetoomd, beheerst, schrander en gevoelig. Menig tafereel getuigde van grondige voorstudie.
Dit is evenwel niet genoeg om van de grandioze Hamlet een glansopvoering te geven. Ten eerste mist het N.T.G. zowel kwantitatief als kwalitatief de nodige krachten om Hamlet op de vereiste wijze voor het voetlicht te brengen. Er werd dus een beroep gedaan op gastakteurs. Een meevaller werd dit bepaald niet. Tenslotte was de figuratie beneden peil.
Ofschoon er nog meer aanmerkingen te maken zijn op deze produktie beperk ik mij tot deze punten.
Het is duidelijk dat het N.T.G. zijn mogelijkheden heeft overschat. De kritici waren dan ook niet bijster geestdriftig. De recensenten erkenden de verdiensten van bepaalde akteurs, en zeker van Jef Demedts, maar nagenoeg allen waren het erover eens dat globaal gezien de opvoering geenszins tot een hoogtepunt was uitgegroeid.
De direktie van het N.T.G. zal het met deze stelling niet eens zijn omdat ze van oordeel is dat een officieel gezelschap t.o.v. het publiek de plicht heeft om de zoveel jaar