Gabriël Verschraegen, direkteur van het Gentse konservatorium.
Met de benoeming van Gabriël Verschraegen tot direkteur van het konservatorium te Gent heeft men een goede keuze gedaan. De nieuwe direkteur is iemand die reeds lang als orgelvirtuoos en als komponist een prijzenswaardige faam heeft verworven, iemand die beschikt over gedegen pedagogische kwaliteiten en voor wie geen moeite te veel is om mee te helpen aan de sanering van het muziekonderwijs en het muziekbeleid in ons land. Nu de twee belangrijkste konservatoria in Vlaanderen beschikken over dynamische prominenten, die zoals blijkt uit alle mogelijke interviews boordevol nieuwe en gezonde gedachten zitten, is die lang verbeide hervorming misschien niet meer zo utopisch en ver af.
Gabriël Verschraegen werd te Eksaarde in het land van Waas geboren op 11 september 1919. Na zijn studies aan het Lemmensinstituut te Mechelen en het konservatorium te Gent werd hij één van de prominente figuren in het muziekleven van de Arteveldestad; als orgelleraar aan het konservatorium, organist van de Sint-Baafskatedraal, en bezieler van het Gentse orgelcentrum. Sedert jaren is hij zowel in binnen- als buitenland een zeer gewaardeerd orgelvirtuoos, die bovendien verscheidene orgelwerken komponeerde.
Eén van zijn knapste komposities is het vierdelige Concerto voor orgel, strijkorkest en pauken, dat tijdens de laatste Orgelwintercyclus in de Sint-Jozefskerk te Antwerpen werd uitgevoerd door de neef van de toondichter, Herman Verschraegen, en het Kamerorkest van België o.l.v. Georges Maes.
In tegenstelling met wat men van een toondichter-organist zou kunnen verwachten werd het orkest als een ideale dialoogpartner van het orgel beschouwd. Beide nemen op een evenwaardige wijze deel aan de kontrapuntische en architektonische bouw van het werk. Het eerste deel, expressivo, is een konversatie tussen het orgel en het or-