België en Nederland grenzende deelstaat krijgen de leerlingen van het middelbaar onderwijs geen serieuze kans om met de Nederlandse taal en kultuur kennis te maken, en daardoor lokt ook de leerstoel Nederlands te Keulen onvoldoende gegadigden, zodat er geen leraren Nederlands gevormd kunnen worden... Sinds tientallen jaren wordt in Noordrijnland-Westfalen niet één kandidaat-leraar Nederlands per jaar gevormd! En dit heeft niet alleen zijn weerslag op het onderwijs, maar ook in de wereld van de pers, de diplomatie en de supranationale instellingen.
Onder impuls van Dr. Hüsch hebben 21 kristen-demokratische leden van de Landtag van Noordrijnland-Westfalen nu gezamenlijk geïnterpelleerd. De interpellatie bestrijkt het hele probleem. Ze begint met de vraag: ‘Wat doet de Landsregering voor de bevordering van de kulturele betrekkingen met de Nederlanden en België, vooral op het gebied van het onderwijs?’ En eindigt als volgt: ‘Wat is de Landsregering nu voornemens te doen om de vriendschappelijke betrekkingen met het Nederlands-Vlaams taalgebied te verdiepen?’
Het is nu zo dat vandaag de dag alleen in Sleeswijk-Holstein de taal der buren (in casu het Deens) aan de Duitse scholen onderwezen wordt. Toch is de studie van de taal der buurlanden een eerste vereiste om tot een echt gesprek te komen. Vooral in het grensgebied van Aken tot Emden zou een zekere wederkerigheid beslist niet misplaatst zijn (Nederland zowel als België leveren inspanningen voor het onderwijs van de Duitse taal) en we kunnen wel zeggen dat de aktie van de 21 Duitse politici de Landsregering van Noordrijnland-Westfalen voor een echte ‘Europese’ beslissing plaatst.
Jan Deloof