Informatie.
In de jongste tijd is ons bij herhaling het belang van objektieve informatie gebleken. Eén voorbeeld slechts. Le monde publiceerde in haar nummer van 4 oktober 1968 een artikel van H. Roanne over Frans-Vlaanderen. Daarin stonden verschillende onnauwkeurigheden, o.a. dat er sedert jaren in Frans-Vlaanderen, bij gebrek aan publiek, geen toneelvertoningen in de moedertaal meer geweest waren en verder ook dat het flamingantisme in het land onbekend was en bleef. Nu is het zo dat er van september 1967 tot september 1968 niet minder dan twintig Nederlandse opvoeringen plaats hadden en de lektuur van het tijdschrift Notre Flandre - Vlaams Heem bewijst, dat er wel een scherp uitgesproken vorm van flamingantisme bestaat.
Wij zullen Roanne niet van opzettelijke onwaarheid verdenken. Maar door zijn onwetendheid misleid, heeft hij toch voor de lezers van Le monde - en vroeger al van Le soir en nog andere Franse bladen, zaken geschreven die gewoon onwaar zijn. Alsof dat niet volstond, heeft hij er nog ironisch kommentaar aan toegevoegd, die niet anders dan onnodige tegenstellingen kan oproepen en wrevel wekken waar het niet moet.
Zijn geval staat niet alleen. Als publicisten zo slecht ingelicht zijn, mag men nog erger van de gewone lezer verwachten. Over de Nederlandse kultuur en integratie, over de Vlaamse Beweging in België, over de toestanden en verhoudingen in en ten overstaan van Frans-Vlaanderen bestaan misverstanden die ons veel nadeel berokkenen. Wij beschikken niet over de middelen om ze in korte tijd uit de weg te ruimen. Maar willen onze lezers ons helpen? Als zij in het een of ander blad vergissingen of verdraaiingen van de waarheid lezen, kunnen zij misschien in een ingezonden brief de zaken rechtzetten. Dat heeft een zekere betekenis. Niet alleen voor de lezers, ook voor de redaktie van de krant
André Demedts