Een happening van vierentwintig miljoen.
Documenta is de titel van een vierjaarlijkse internationale tentoonstelling van beeldende kunst, die wordt gehouden te Kassel in Duitsland, een stad van een kwart miljoen inwoners, op enkele kilometers van het ijzeren gordijn, na de oorlog voor 80% verwoest, tans op voorbeeldige, oordeelkundige wijze geurbaniseerd en herbouwd.
In 1955 werd door een aantal kunstenaars, kunstminnaars, leiders van musea en openbare besturen van stad en land een Geselschaft für abendländische Kultur gesticht, Aansluitend bij een dat jaar gehouden grote tuinbouwekspositie richtte deze vereniging voor het eerst een tentoonstelling van plastische kunst in en gaf haar als titel: documenta, een overzicht van de situatie van de hedendaagse kunst in Duitsland en in het buitenland, een groots en ondernemend initiatief, iets wat men in Duitsland in vele jaren niet meer had kunnen en mogen zien. De eerste Documenta was dus zoveel als een situatieschets (1905-1955), een verkennen van de toestand. Men toonde er de bronnen van de moderne kunst, waarvan men in Duitsland zoveel jaren was afgesneden. Deze eerste ekspositie kende reeds een bijzonder groot sukses. De bestaande vereniging werd omgevormd tot de Documenta G.m.b.H., waarin vooral de stad Kassel en het land Hessen hun inbreng hadden. De tweede Documenta-tentoonstelling, in 1959 onder de titel Kunst nach 1945, bevatte kunstwerken uit 23 landen. De Documenta kreeg internationaal aanzien in de kunstbeweging; dat jaar kon men ook voor het eerst in Duitsland in kontakt komen met de moderne Amerikaanse kunst, de action-painting bijv. In 1964 volgde dan de derde konfrontatie: Kunst als Ausdruck und Spiegel der schöpferischen Persönlichkeit, werk van 300 kunstenaars, door 180.000 belangstellenden bezocht.
Voor de 4e Documenta (27 juni - 6 oktober 1968) hadden de inrichters een begroting van 2 miljoen mark gemaakt; nagenoeg de helft van dit bedrag ging naar transport en verzekering van de kunstwerken. De meer dan duizend schilderijen, beeldhouwwerken, grafische bladen en objekten (het nieuwe, allesomvattende toverwoord) die te Kassel waren geëksposeerd, waren voor zowat 16 miljoen mark verzekerd. Alle kunstvoorwerpen waren op drie plaatsen ondergebracht, allereerst in het statige Museum Fridericianum, in het centrum van de stad bij de keurig herbouwde Obere Königstrasse, een groots paleis namelijk waarvan kelder, gelijkvloers en verdieping modern werden geakkomodeerd; voorts in de galerij Schöne Aussicht, vanwaar men inderdaad een prachtige uitkijk heeft over het Fuldadal, en tenslotte beeldhouwwerken en objekten in de openlucht in het onmetelijk grote Auepark.
Vanaf het moment van de opening werd deze tentoonstelling, mede dank zij een voortreffelijk gevoerde propaganda, zeer druk bezocht. In dit museum voor honderd dagen of uit deze markt voor honderd dagen, zoals Documenta ook werd genoemd, werd tijdens de eerste maand van de tentoonstelling al duchtig gekocht. Bijzonder veel belangstelling wekte de zogenaamde Documenta Foundation, die, mede ter delging van de onkosten, heel wat belangrijke seriegrafieën, litografieën, objekten van belangrijke kunstenaars, in beperkte bibliofiele oplage, te koop aanbood. Arman, Christo, Chryssa, Krushenick, Oldenburg, Noland, Rauschenberg bleken hier bestsellers te zijn. Een lito van Rauschenberg bijv. kon men er aanschaffen voor 1100 mark. Sommige aanbiedingen waren binnen de twee weken al uitverkocht. Twintig procent van deze verkoop ging naar de kunsthandel, de rest, de grote meerderheid dus, werd door privéverzamelingen aangeworven. Maar ook het tentoongestelde werk, dat voor het grootste deel ook te koop was, kon velen warm maken. Een verzamelaar uit Sydney liet binnen de eerste week voor 30.000 mark reserveren. Drie van de vier grote pop-schilderijen van de Amerikaan Wesselmann werden tijdens de eerste week al aan een Franse galerij verkocht. Musea uit Duitsland, Zweden, Nederland kochten werk aan. Kassel en de Documenta zijn honderd dagen lang de navel van de internationale kunstmarkt geweest. Wanneer men door de enorme zalen van deze tentoonstelling wandelde en moe werd van het trap-op trap-af lopen, waande men zich soms in een echte supermarkt, een andere keer in een spiegel- of schiettent op een kermis, af en toe ook op een kunsttentoonstelling, al naar gelang men zich kon verzoenen met de nieuwe, allernieuwste uitingen van bewegende kunst, pop- en opart, minimal art, enz. Wat was er dan eigenlijk allemaal te bekijken?
Kunstwerken, ontwerpen, schilderijen, kollages, beeldhouwwerken, objekten en grafisch werk van 150 kunstenaars uit 17 landen. Méér dan één derde (57) van al deze kunstwerken danken wij aan kunstenaars uit de Verenigde Staten. 19 artiesten kwamen uit Duitsland, 18 uit Engeland, 13 uit Italië, 12 uit Frankrijk (de mei-stakingen in dit land hadden het transport ernstig bemoeilijkt), 6 uit Nederland. De volgende landen waren nog met enkele artiesten vertegenwoordigd: