De obsessie van het verleden.
Vorig jaar verraste Judicus Verstegen met zijn romandebuut Legt uw hart daarop. Velen vonden die roman de beste die sinds jaren in Nederland geschreven is.
Kan iets dergelijks ook gezegd worden van Verstegens pas gepubliceerde verhalenbundel, Een zon bij nacht? Verschillende motieven keren in de meeste van de negen daarin verzamelde verhalen terug. Heel duidelijk is het bijvoorbeeld, dat de konflikten ontstaan doordat de hoofdfiguur - of een der hoofdfiguren - op de een of andere manier buiten de gemeenschap leeft en soms ook buiten de werkelijkheid. Soms wordt dat heel konkreet voorgesteld, zoals in het geval van de fotograaf en de zottin, die met elkaar in kontakt komen in een volkomen vervallen en verlaten dorp (Een heel hard ei); een andere keer daarentegen is de voorstelling nogal subtiel, zoals in het openingsverhaal Het verzet.
In alle verhalen wordt het gevoel van uitgesloten te zijn in hoge mate veroorzaakt, doordat de hoofdfiguur a.h.w. in het verleden leeft. Dat doet zich uiteraard niet altijd even sterk gelden. In Warmte bijvoorbeeld is dit motief slechts met veel moeite te herkennen, terwijl het daarentegen in Hump, De Vernieuwer en het titelverhaal heel duidelijk aanwezig is. Leven in het verleden blijkt neer te komen op leven in een luchtledig. Het gevoel alleen te staan en angst voor de vijandige anderen beheersen nagenoeg de hele bundel, waarvan vele verhalen dan ook op een al of niet gewelddadige dood uitlopen.
Uiterst merkwaardig vind ik het feit, dat spiegels en spiegeleffekten in veel van deze verhalen een opvallende rol spelen. In Het verzet wordt tot tweemaal toe nogal nadrukkelijk zo'n spiegeleffekt vermeld: de rails van een spoorwegemplacement hebben een volkomen identiek net van hoogspannnigsdraden boven zich. De persfotograaf uit Een heel hard ei kijkt in het begin van het verhaal ook al zo nadrukkelijk in een spiegel, terwijl het relaas van de twee erin optredende vrouwen een spiegelbeeldige struktuur bezit. In Hump, naar mijn idee het allerbeste verhaal uit deze uitstekende bundel, wordt het spiegelmotief heel duidelijk verbonden met het motief van het alleenzijn in het luchtledige van het verleden. De hoofdpersoon van het verhaal teert op zijn herinneringen aan de oorlog, waarin hij officier in het Duitse leger was. Voortdurend