Ons Erfdeel. Jaargang 12
(1968-1969)– [tijdschrift] Ons Erfdeel– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 191]
| |
heid gewekt. Na het even onverwacht als tragisch afsterven van Dirk Del Martino, een andere opkomende figuur - maar dan op het gebied van de kritiek - is de muzikale wereld van ons land beduidend armer geworden. In Duitsland heeft Alfons Van Goethem een lijn getrokken die hem via Düsseldorf (Deutsche Oper am Rhein) en Keulen (Stadsopera) regelrecht naar het wereldvermaarde Gärtnerplatz-teater in München zou voeren.
Andere veelbelovende Vlaamse zangers in Duitsland zijn intussen nog Paul Bouts (Stadsopera Aken) en Hendrickx (Stadsopera Kassel). Voor Paul Bouts, overigens verblijvend te Aken, ligt in Duitsland een ogenschijnlijk brede weg open. Reeds vroeger trad deze tenor op ter gelegenheid van de Salzburger Festspiele (Oostenrijk). Niemand minder als Fritz Wunderlich toonde zich zeer opgetogen over zijn talent. Niet te spreken is Paul Bouts over het Belgisch Limburg, waaruit hij overigens afkomstig is. In vergelijking met bv. Nederlands Limburg, waar een ongewoon rijk muzikaal leven bloeit, is Belgisch Limburg een no-mans land en ontwikkelingsgebied waar nog alles van staatswege te doen blijft.
Ook de bas Hendrickx weet wat Duitsland te bieden heeft. Alhoewel nog af en toe optredend aan de opera van Luik, woont hij bijna twee jaar te Kassel.
Een ander talent in Duitsland is tenslotte nog de heer Karon (Amsterdam). Verbonden aan de Keulse opera denkt deze tenor ook eerstdaags over te gaan naar de muziekstad bij uitnemendheid die München is. Hebben de Vlaamse operazangers in Duitsland nog nauwelijks kontakt met eigen land, de Nederlander heeft het des te meer.
Jef Van Bergen |
|