muziek
Nieuwe muziekschool van Doetinchem.
De nieuwe muziekschool van Doetinchem vindt in Europa haar weerga waarschijnlijk niet. ‘Architekt van Wely is tenminste overal gaan kijken, maar hij heeft totnogtoe niets soortgelijks kunnen vinden. Het zal dus wel een unicum wezen,’ verklaart direkteur Hans Kox met gerechtvaardigde trots. Hij is in zijn sas met de muziekschool, die de gemeente Doetinchem voor één miljoen gulden heeft laten bouwen volgens een vernuftig ontwerp van het Arnhemse architektenbureau Van Mourik en Van Wely. De opdracht luidde: bouw een muziekschool voor een redelijke prijs, met een redelijke klanken geluidswering. Er worden wel duurdere konservatoria gebouwd, maar die blijken in de praktijk meestal minder geslaagd op twee essentiële punten: akoestiek en geluidsisolatie. Nu, in beide opzichten hebben de architekten in nauwe samenwerking met ir. De Lange van TNO - Delft - de man die mede verantwoordelijk is voor de akoestiek van de Rotterdamse Doelen - in het gebouw aan de Doetinchemse Bizetlaan resultaten bereikt, die met de kwalifikatie ‘redelijk’ nogal bescheiden afgedaan worden. Wanneer de bezoeker op een tijdstip, dat de lessen op volle toeren draaien en er in het gebouw een paar honderd leerlingen in de weer zijn, de gang van de fraaie school door wandelt, waant hij zich in een oase van rust en stilte. En wanneer hij vervolgens de prachtige koncertzaal aan het einde van de gang betreedt om even te luisteren naar een musicerend ensemble, wordt hij getroffen door de bijzondere klank van die ruimte. Kieskeurige gasten, die het openingskoncert bijwoonden, waren aanstonds verrukt over het gebouw en zijn vele kwaliteiten.
Hans Kox vindt, dat hij zijn denkbeelden over het muziekonderwijs in deze voorbeeldig gebouwde, met opmerkelijke zorg afgewerkte en doelmatig geoutilleerde school ideaal in praktijk kan brengen. Hij vertelt over zijn ideeën: ‘iedereen, die een beetje liefde voor de muziek bezit, moet hier geaktiveerd kunnen worden. Asjeblieft geen verheven gezemel over kunst in deze school. Dat interesseert me niet in de minste mate. De maatschappelijk laagst geklasseerden - zoals dat helaas nog heet - moeten er accordeon kunnen spelen net zo goed als een kategorie van hogere orde er het kwartetspel moet kunnen beoefenen. We zijn hier niet bang voor jazz en amusementsmuziek. Die horen er gewoon logisch bij. Je moet de mensen niet ontmuzikaliseren, zoals ik het noem.’
De Algemene Muziekschool voor Doetinchem en Omstreken was tot voor kort in, wat direkteur Kox noemt, een ‘krot’ gevestigd. Achttien jaar geleden werd er in het stadje - Doetinchem telt 30.000 inwoners - een begin gemaakt met muziekonderwijs, dat door een partikuliere stichting in een oud schoolgebouw werd ondergebracht. Tien jaar geleden werd Hans Kox tot direkteur benoemd en op 1 januari 1966 nam de gemeente de school over. Sindsdien wordt het muziekonderwijs in Doetinchem door een gemeentelijke stichting beheerd.
Enige tijd geleden werd er in Doetinchem een gloednieuw teatertje geopend, dat drie miljoen heeft gekost en aan alle eisen voldoet, die een moderne schouwburg en een verwende toneelgroep stellen. En nu ook de muziekschool zo'n voortreffelijk onderdak heeft gevonden kan Doetinchem bogen op een kulturele akkomodatie waarop menige grotere stad beslist jaloers moet worden. Schouwburg en muziekschool zijn niet alleen op de stad afgestemd, want het is de bedoeling dat ook de omtrek ervan profiteert. Op het ogenblik bezoeken 1650 kinderen de school, een niet gering aantal; 650 volgen algemeen vormend muziekonderwijs, 800 instrumentaal, 120 bekwamen zich speciaal in de blaasmuziek en 80 leerlingen beoefenen bewegingsritmiek, die over enige tijd een echte balletafdeling wordt. De school heeft 28 docenten in vaste dienst. De gemeente neemt jaarlijks 150.000 gulden van de eksploitatiekosten voor haar rekening. Een meevaller achteraf is, dat de provincie een kwart van de stichtingskosten van de nieuwe school gaat betalen.
De belangrijkste in het nieuwe gebouw verwerkte materialen zijn een stevige natuursteen, die zijn duurzaamheid en kleur blijft behouden omdat er geen korrel kunstmatigheid in zit, redwood als wandbekleding en parket als vloerbedekking. Van meet af aan hebben architekt Van Wely, ir. De Lange en direkteur Kox in hechte onderlinge samenwerking het projekt beredeneerd en uitgewerkt. Toen er nog niet één steen op de andere gemetseld was, lagen de berekeningen van de akoestiek reeds kant en klaar en lagen de maatregelen ten aanzien van de geluidswerende voorzieningen al vast op papier. Tussen de cementmuren van de verwarmingskelders en de balken van de vloeren werd een geluidisolerende laag vilt aan-