De Bladen voor de Grafiek.
Tekening door Tom Payot.
De promotors van de Bladen voor de Poëzie zijn gestart met de Bladen voor de Gratiek. Een prima initiatief, vooral wanneer men de uitwerking ziet, die een voorbeeld van verzorging en goede smaak mag worden genoemd. Twee nummers van de Bladen voor de Grafiek (losse nummers 100 BF, jaarabonnement 250 BF, Kapucijnenvest 4, Lier) zijn reeds verschenen. Ze zijn respektievelijk gewijd aan Gerard Gaudaen uit St.-Niklaas en aan Tom Payot, die in februari 1967 onverwachts overleed. Een nummer over Wies Peleman wordt aangekondigd.
We zijn opgetogen over het uitzicht en de inhoud van de twee eerste nummers. Ze bezitten standing. Ze zijn een streling voor het oog. Bij Gaudaen gaat het - wat een hele prestatie is - om oorspronkelijke afdrukken van houtgravures. De uitvoering is nagenoeg perfekt, de inhoud boeiend en persoonlijk.
Het werk van een speelse kunstenaar als Tom Payot ligt op een heel ander vlak. Tom Payot ontwierp dekors voor al onze grote en kleine teaters. In zijn tekeningen heeft hij zich volledig uitgesproken. ‘Zo hij sterk werd beïnvloed door het surrealisme,’ schrijft Emile Kesteman, ‘toch ontwierp hij als sterke persoonlijkheid écht oorspronkelijk werk. We herkennen zijn veelzijdige belangstelling: openheid voor de Oosterse kultuur, voor de poëzie en de muziek over het algemeen, zijn volksverbondenheid, zijn passie voor Brecht en vele andere teaterauteurs, zijn kennis van de filmwereld, zijn zin om te praten over de betekenis van leven en dood, over de strukturen van de maatschappij, over de tragiek van het leven rond en in hem.’
Laten we nog even de nadruk leggen op het feit dat de Bladen voor de Grafiek de nadruk willen leggen op het kreatleve. De eerste opdracht van deze publikaties is: de verspreiding van goed grafisch kunstwerk tegen acceptabele prijzen. Een zeer geslaagd en waardevol initiatief.
Jan D'Haese