Voorgevel van het oud gebouw van de ‘Tekijuku’-school.
Paal in het midden van de zaal op de 2e verdieping van de ‘Tekijuku’-school, waarin veel sneden van zwaarden zijn aangebracht door de toenmalige studenten.
Koan in 1838 een partikuliere school voor de studie van de neerlandistiek geopend in de voorzaal op de tweede verdieping van zijn eigen huis, dat in het noorden van de stad stond. Deze school heette
Tekijuku - het woord
Teki betekent in het Japans ‘geschikt zijn voor alles’ en
Juku ‘partikuliere school’. Met deze naam gaf hij aan zich in dienst te willen stellen van de mensen uit ‘Naniwa’ en ook van de wereld in het algemeen.
Op welke wijze werd er op deze school les gegeven? We weten daar geen details van, maar wel is ons gebleken, dat Koan de vrijheid van de studenten niet wilde beperken door allerlei nauwkeurige regels in het leven te roepen. In een vrije atmosfeer kon men zijn bekwaamheid ontwikkelen. Op school werden de studenten in acht kategorieën verdeeld, al naar hun bekwaamheid. De beginners moesten de grammatika van het Nederlands bestuderen. Daarna namen ze deel aan de leergang waarin de taal verder doorgrond werd. De school bezat echter slechts één boek, zodat de studenten hieruit telkens drie of vier pagina's moesten kopiëren. Ze moesten hard studeren om allerlei taalkundige problemen te kunnen doorgronden; ze konden ook niets aan andere studenten vragen. Interessant is het wellicht te vermelden dat op de ronde middenpaal der zaal op de tweede verdieping van het huis veel inkervingen van zwaarden zijn die daar door de studenten op de ouderwetse Japanse manier aangebracht werden om hun slaperigheid te overwinnen. Gedurende een jaar sliepen ze namelijk slechts drie of vier uur per dag met hun kleren aan, zonder dat ze over een bed beschikten.
De school Tekijuku werd in die tijd beroemd als een onderwijsinstituut van de eerste rang om er neerlandistiek te studeren. Onder de leerlingen bevonden zich zowel een aantal goevernementsambtenaren als jongelui uit vrijwel alle gebieden van Japan. Het gemiddeld aantal studenten was duizend, maar soms waren er zelfs drieduizend. Onder die neerlandisten bevonden zich vele jonge mensen, die later een belangrijke rol speelden bij de modernisering van ons land, bij de vorming van het nieuwe Japan. De Tekijuku-school bestond ongeveer vijfentwintig jaar.
Na deze oude relatie van de neerlandistiek met de stad Osaka geschetst te hebben, volgt tans nog iets over de situatie van het Nederlands in onze eeuw. In 1921 richtte onze regering in Osaka een driejarige hogeschool voor de studie van vreemde talen op, The Osaka Academy of Foreign Languages geheten. Na de oorlog, in mei 1949, zette men deze hogeschool om in een vierjarige universiteit; de naam veranderde in The Osaka University of Foreign Studies, in het Japans: Osaka Gaikokugo Daigaku. Het is nu een van de twee goevernementsuniversiteiten van Japan; de andere staat in Tokio.
De universiteit bestaat uit zestien afdelingen: de Chinese, Koreaanse, Mongoolse, Indonesische, Indisch-Pakistaanse, Siamese, Birmaanse, Arabische, Perzische, Engelse, Duitse, Franse, Spaanse, Russische, Italiaanse