waren tijden van inzinkingen, maar enkele onvermoeibaren hielden het vuur brandend totdat betere dagen zouden aanbreken.
In Buenos Aires wonen slechts enkele honderden Vlamingen; men heeft het wel eens de kleinste kolonie in Argentinië genoemd. Het is een gemêleerd gezelschap: er bevinben zich ambtenaren, industriëlen en handelaars, kunstenaars en journalisten onder. De Vereniging Vlaanderen in Argentinië (spoedig afgekort tot ViA) heeft steeds opengestaan voor alle Vlamingen, zonder onderscheid van godsdienstige of politieke overtuiging.
Nu het woord godsdienst gevallen is, willen we er terloops op wijzen, dat er naast ViA sinds jaren een Gemeenschap van R.K. Nederlandssprekenden bestaat, waarin katolieke Vlamingen en Noord-Nederlanders bij elkaar komen, vooral voor de eredienst, maar soms ook voor meer sociale ontmoetingen: een kerstmaal, een jeugdvakantiereis enz.
Met Kerstmis 1966 koos ViA een voorzitter; de keus viel op Albert Tritsmans, die reeds meer als dertig jaar in Argentinië verblijft, waar hij jaren lang direkteur van Gevaert was. Hij maakte van ViA een duidelijk gestruktureerde organisatie: er kwam een voltallig bestuur, een dagelijks bestuur dat elke week bijeenkomt, er werden statuten opgesteld en ingediend bij het Argentijnse ministerie van justitie.
De vereniging ontplooit ook vele aktiviteiten. Er worden maandelijks kulturele avonden georganiseerd. Zo was er een avond gewijd aan onze schilders, waarbij films van de Belgische en Nederlandse Ambassades werden vertoond. Een visserijspecialist, dr. Karel Engelbeen, en de topograaf Lode Moens gaven lezingen. Ieder jaar wordt met veel luister het 11 juli-feest gevierd.
Het zou ons te ver voeren hier alle aktiviteiten te noemen, zelfs die van het laatste jaar. We vermelden daarom alleen nog de avond die gewijd was aan de Zuidnederlandse dichtkunst, een spreekbeurt van de Nederlander dr. J.D. Quintus over polders in de Nederlanden en Argentinië, waarbij fraaie films van de Nederlandse ambassade werden vertoond, de tentoonstelling van de Wervikse kunstschilder Jan Debonnet, het kontakt met de Vlamingen in het Argentijnse binnenland (o.a. Mar del Plata, Mendoza, Tucumán, Bariloche), de daadwerkelijke hulp aan een partikulier instituut dat hier Nederlands onderwijst, de voorbereiding om Nederlandse lessen in te richten vanaf medio 1968, misschien in samenwerking met de Belgische ambassade en, tenslotte, de samenwerking met het Algemeen Nederlands Verbond en vooral met onze vrienden van België in de wereld.
Al deze bijeenkomsten werden en worden aangekondigd in de belangrijkste dagbladen en op de televisie en worden meestal gehouden in de centraal gelegen zaal van de Argentijnse Touring Club.
L. Poppe, Buenos Aires
Jaarabonnement op het maandblad De Schakel uit Buenos Aires: 150 BF. Kontaktadres: Rijsenbergstraat 34, Gent; postrekening: 87.77.53.