Ons Erfdeel. Jaargang 11
(1967-1968)– [tijdschrift] Ons Erfdeel– Auteursrechtelijk beschermdfilmMonsieur Hawarden.Heel interessant belooft alleszins de psychologische film Monsieur HawardenGa naar eind(1) van Harry Kümel te worden. Jan Blokker en regisseur Kümel baseerden zich voor het scenario op de poëtische novelle van Filip De Pillecyn, maar niet uitsluitend daarop, want ook aan de novelle gaat een geschiedenis vooraf. De Pillecyn liet zich voor zijn verhaal | |
[pagina 175]
| |
namelijk inspireren door de waarachtige geschiedenis van ‘Monsieur’ Hawarden, de vrouw die zich, als man verkleed, in een dorpje van de Eifelstreek vestigde en daar tot haar dood verbleef zonder dat ooit de waarheid omtrent de mysterieuze travestie aan het licht kwam. De Pillecyn kreeg de nagelaten geschriften ter inzage van een zekere Alex Micha, die ‘Monsieur’ Hawarden persoonlijk had gekend. De mémoires van Alex Micha hadden echter ook al eerder als inspiratiebron gediend voor een uitvoerige roman van Henry Pierre Faffin, een onderwijzer uit Stavelot. Hoewel oppervlakkig en literair heel wat minder hoogstaand, is Faffins boek wel ruimer met feiten en gebeurtenissen gestoffeerd dan de sfeervolle en bevreemdende novelle van De Pillecyn. De scenaristen hebben zich voor een groot deel aan het poëtische, vervreemdende en mysterieuze karakter van De Pillecyns novelle gehouden, maar zij hebben het scenario tevens aangevuld met gegevens uit de roman van Faffin (en dus ook van Alex Micha) om het gebeuren voor de kijker waarachtiger en aannemelijker te kunnen maken.
Hoewel het tema van de man-vrouwtravestie in de literatuur en de film eigenlijk niet zo geheel nieuw is (cfr. de Franse kitschprent Le secret du Chevalier d'Eon, Jacqueline Audry; scenario: Cecil Saint-Laurent), toch lijkt het scenario mij uiterst geschikt tot het in beeld brengen van een psychologisch biezonder interessante film. Ik hoop dan ook hartgrondig dat de jonge kineast Harry Kümel in deze moeilijke opdracht mag slagen. Zoals ik al uit t.v.-fragmenten van de film heb kunnen ervaren, wordt aan de figuur van ‘Monsieur’ Hawarden op overtuigende wijze gestalte gegeven door de Nederlandse aktrice Ellen Vogel.
Voor de belangstellenden dient ook nog vermeld dat samen met de presentatie van de film een boek, Dossier Hawarden, zal worden uitgegeven, waarin opgenomen: de novelle van Filip De Pillecyn, het scenario van de film (geïllustreerd) en een uitvoerige dokumentatie omtrent de autenticiteit van de Hawarden-geschiedenis, geput uit historische bronnen, waaronder een aantal bladzijden uit het handschrift van Alex Micha.
Lionel Deflo |
|