De Bladen voor de Grafiek.
De belangstelling voor de grafiek groeit. Ongetwijfeld zou zij nog groter zijn indien het publiek de kans kreeg, op een meer direkte en goedkopere wijze met het werk van onze grafici kennis te maken. Velen zouden willen verzamelen, maar kennen te weinig kunstenaars, hebben weinig of geen gelegenheid om tentoonstellingen te bezoeken, of beschikken niet over voldoende financiële middelen. Vele studenten van akademies, kunstscholen, enz. kennen moeilijkheden bij het aanleggen van aktuele dokumentatie over jonge kunstenaars of bij het zoeken van kontakten met artisten en uitgavemogelijkheden.
Daarom namen de uitgevers van ‘De Bladen voor de Poëzie’ een nieuw initiatief: een tijdschrift dat, in de geest van hun poëzieuitgaven, de grafische kunst in Vlaanderen en Nederland kan dienen. ‘De Bladen voor de Grafiek’ willen om te beginnen vier afleveringen per jaar brengen. Elke aflevering zal gewijd zijn aan één kunstenaar, maar ook een kollektieve editie is mogelijk. Een aflevering bestaat uit een map, formaat 26,5×21 cm, waarin zich tien losse bladen bevinden met reprodukties van houtsneden, lino's, tekeningen en ander grafisch werk. Alle genres kunnen aan bod komen: exlibris zowel als gelegenheidsgrafiek, cartoons, vrije grafiek enz. Een formule wordt uitgewerkt om bij deze reprodukties ook originele prenten te voegen. Sommige mappen zullen rechtstreeks van de originele blokken gedrukt worden. Bij elke aflevering zal een tekstblad gevoegd worden met o.m. een informatieve bijdrage over het uitgegeven werk en de kunstenaar, plus diverse inlichtingen betreffende grafische kunst over het algemeen. De bedoeling is, op de eerste plaats werk van jongere Vlaamse kunstenaars op te nemen. Maar ook Nederlandse artiesten komen in aanmerking. ‘De Bladen voor de Grafiek’ willen op die wijze grafici steunen en in bredere kring bekendmaken, terwijl zij de liefhebbers van goede hedendaagse grafiek willen helpen bij hun speurtocht.
‘De Bladen voor de Grafiek’ worden een zusteruitgave van ‘De Bladen voor de Poëzie’. Zij komen onder dezelfde algemene leiding en administratie. Het redaktiekomitee wordt voor deze uitgebreid met de grafikus Piet Janssens en Sylvain De Bie, direkteur van de Lierse Tekenakademie. De artistieke presentatie zal onder leiding staan van Piet Janssens, de redaktie van het informatieblad onder die van Gaston Durnez.
De abonnementsprijs voor de eerste jaargang werd vastgesteld op 250 BF.
Voor de abonnees van ‘De Bladen voor de Poëzie’ wordt die prijs verlaagd tot 200 F. Voor de leerlingen van tekenscholen en akademies geldt eveneens die abonnementsprijs van 200 BF. voor de vier mappen; de abonnering moet echter geschieden via de school of de schooldirektie.
De eerste map is in februari 1968 verschenen. Zij is gewijd aan het werk van Gerard Gaudaen, de 40-jarige virtuoze grafikus uit Sint-Niklaas, tekenleraar aan het ateneum in deze stad en opvolger van Stuyvaert als leraar houtgravure aan de Akademie in Gent. Gaudaen is lid van De Bloedschuit, de Wase Kunstkring, 't Getij, en mede-oprichter van de ex-libriskring Graphia. Hij won o.m. tweemaal de prijs Baron de Brouwer voor houtgravure. ‘De Bladen voor de Grafiek’ brengen in hun eerste map tien met de originele blokken gemaakte afdrukken.
Een volgende aflevering zal een hulde zijn aan Tom Payot, de tekenaar en dekorontwerper die op 28 februari 1967 onverwachts overleed en die een rijk en onuitgegeven oeuvre naliet. Tom Payot, die aan de Antwerpse Akademie voor Schone Kunsten studeerde, werkte voor de eksperimentele en