Het Algemeen Nederlands Zangverbond als koorfederatie.
Het Algemeen Nederlands Zangverbond is goed op weg om organizatorisch de belangrijkste koorfederatie te worden in Vlaanderen. Nu de behoefte aan het romantische volksliedzingen in het groeps- en gemeenschapsleven sterk afneemt, heeft het A.N.Z. zijn aktiviteiten ook, misschien zelfs hoofdzakelijk, op de koormuziekbeoefening afgestemd. Het is naar onze mening een verantwoorde en gelukkige aksentverschuiving in de jarenlange traditie van het zangverbond. Het beantwoordt volkomen aan de noden van onze tijd.
Door het organizeren van kursussen, koorweken, koortreffens en koorweekends, en niet in het minst door de voortdurende en gefundeerde werking van een koorkonsulent wil de federatie het koormuziekleven in Vlaanderen gezond maken en de kwaliteit van de koorprestaties aanzienlijk vergroten. Vooral op het gebied van de kaderwerking wordt er op een stevige basis gedegen werk geleverd. Verleden jaar startte te Antwerpen de driejarige kursus voor koordirigenten met meer dan 40 deelnemers. Te Hasselt stak men dit jaar van wal met een even bemoedigend sukses. Volgend schooljaar komt West-Vlaanderen aan de beurt en krijgt Antwerpen bovendien een initiatiekursus. Gedurende die drie jaar krijgen de kursisten om de 14 dagen onderricht in slagtechniek, stemvorming, koordirektie, de algemene muziekleer en de belangrijkste stijlperioden uit de muziekgeschiedenis. Bovendien wordt hun voldoende gelegenheid geboden om de teoretische kennis in de praktijk om te zetten en met diverse koorensembles regelmatig te werken.
Tijdens de maand november organizeerde het A.N.Z. en studiedag, die gewijd was aan het onderwerp ‘Het koor in de gemeenschap’. Naast een open ‘zangstonde’, geleid door Leo Van Nevel, en een forumgesprek stonden twee spreekbeurten geprogrammeerd. Piet Van den Bossche, nationaal sekretaris van het A.N.Z., handelde over de bestaansredenen en het doel van een koorfederatie. Lic. Arnold Herrebout, wetenschappelijk medewerker aan het centrum voor andragogisch onderzoek te Brussel, belichtte van zijn kant het doel en de funktie van het koor in de gemeenschap, en besprak de metodes en de middelen om dat doel te bereiken. Naast de hoofdfunktie, nl. de jongeren en volwasenen de mogelijkheid te geven om aan aktieve beoefening te doen, zou het koor ook voor een ruimer publiek de volksopvoeding moeten stimuleren o.m. door het organizeren van een diskokring.