muziek
Antwerpse Muziekdagen 1967.
Vijf jaar geleden organizeerde de Halewynstichting voor het eerst haar ‘Antwerpse Muziekdagen’. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een verlengstuk, tevens syntese en bekroning van een in menig opzicht revolutionaire jaarwerking, en wat aanvankelijk een gewaagde opzet leek, is met de jaren uitgegroeid tot een uitzonderlijk en gewichtig muziekgebeuren in de Rubensstad. Jammer genoeg krijgen die muziekmanifestaties nog steeds niet de verdiende belangstelling van het koncertpubliek, dat - we moeten het eerlijkheidshalve toegeven - te Antwerpen letterlijk overstelpt wordt met een overvloed aan muziekmanifestaties.
Geïnspireerd op de ‘Kasseler Musiktage’ in Duitsland, leggen de programma's van die koncertweek hoofdzakelijk het aksent op de oude muziek uit renaissance en barok, en op kleinere bladzijden uit het hedendaagse repertoire. Op die manier verrijken en verdiepen de AMD het traditionele koncertleven, dat zich voornamelijk koncentreert op het klassicisme en de romantiek, en bijna steeds met dezelfde, overbekende meesterwerken voor de dag komt. Het niet-alledaagse programma van de AMD wordt voorgesteld in aangepaste milieus zoals de barokke Caroluskerk, de modern gestilleerde Xaveriuskapel, de sobere Campozaal of het prachtige Sterckshof. Bovendien worden de geprogrammeerde komposities voor het overgrote deel vertolkt door mensen van het eigen huis of vooraanstaande Vlaamse musici. Zodoende blijven de AMD gespeend van elke snobistische festivalmentaliteit en buitenmuzikale ‘vedettenkultus’. Tijdens de AMD gaat het op de allereerste plaats om het kunstwerk zelf, al zorgen de organizatoren er natuurlijk angstvallig voor dat het in een verantwoorde, hoogstaande verklanking wordt voorgesteld.
Ook dit jaar is de Halewynstichting geen duimbreed geweken van deze principiële opzet. Renaissance- en barokmuziek vormden opnieuw de hoofdschotel. Niet minder dan zes dagen uit deze overvolle muziekweek waren volledig gewijd aan de oude muziek, waaruit weer eens heel wat minder bekende schatten werden opgediept.
Naar jaarlijkse gewoonte nam de Halewynstichting zelf het leeuweaandeel voor haar rekening. Onder leiding van Hans Dirken openden het koor en het kantatenorkest van de Halewynstichting de muziekweek met een kerkkoncert, waarop, naast het magnificat en de kantate ‘Jesu, der du meine Seele’ van J.S. Bach, ook de ‘Musikalische Exequien’ van Heinrich Schütz uitgevoerd werden. In die prachtige en diepdoorvoelde uitvaartmuziek openbaart de Duitse koorprominent uit de vroeg-barok zich weer als een geniale woordvertolker. Meerkorige bouw, madrigalistische schildering, barokstuwing en ekspressieve tematiek zijn ook hier evenzovele middelen om het bijbelwoord op een evokatief-predikende wijze te verklanken. Dat Duitse requiem werd voor het eerst te Antwerpen uitgevoerd en stond geprogrammeerd als een in memoriam Floris Van der Mueren, in leven voorzitter van de Halewynstichting.
Het voornoemde ensemble sloot de AMD af met - weer eens - de eerste uitvoering in ons land van ‘Der Tag des Gerichts’, een oratorium van Georg Philipp Telemann. Het werd een onvergetelijke revelatie. De parti-