op een magistrale wijze de eerste kantate leidde uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.
De flink begonnen reeks ging intussen verder met een koncert gedirigeerd door Godfried Devreese, op donderdag 25 januari. Deze koncerten zijn werkelijk nationale koncerten, want zowel in de keuze van de programma's als in de keuze van de vertolkers werd een beroep gedaan op mensen van eigen bodem. Maar zij werden telkens in een meer internationaal perspektief geplaatst.
De hoogtepunten van Vlaams initiatief in het Paleis voor Schone Kunsten dit jaar zijn wel de organisatie van de ‘Nederlandse Dagen’ en de oprichting van een Nederlandstalig weekblad.
Op 17 januari 1968 verscheen het eerste nummer van ‘K & C, Kunst- en Cultuuragenda van het Paleis voor Schone Kunsten’. De direktie van het blad werd toevertrouwd aan Jozef Van Hoeck, letterkundige en afgevaardigde-beheerder van het Kunsten Cultuurverbond, organisator van de ‘Nederlandse Dagen’. Deze vinden plaats van 15 mei tot 6 juni 1968 in het Paleis voor Schone Kunsten, waar gedurende drie weken bijna alle zalen door deze manifestatie bezet zullen zijn.
Waarom ‘Nederlandse Dagen’ te Brussel? De organisatoren van deze ‘Dagen’ zijn van oordeel dat het een specifieke opdracht is voor de Vlamingen te Brussel aan Europa te tonen hoe het geestelijk patrimonium van bijna 18 miljoen Nederlandssprekende Europeanen is.
Naast een hele reeks lezingen door vooraanstaande Vlaamse, Nederlandse en buitenlandse sprekers (zie verder het uitvoerig programma) wordt er een grootse tentoonstelling georganizeerd met als tema ‘Nederlandse letterkunde van de XIXe en XXe eeuw in vertaling’. Het doel van deze tentoonstelling is Brussel, hart van Europa, en alle buitenlanders die er verblijven, maar ook de Nederlanders en Vlamingen diets te maken dat wij niet tot vandaag hebben moeten wachten om vertaald te worden. Deze tentoonstelling is echter geen zuivere boekententoonstelling waarin meer dan tweeduizend banden worden uitgestald, maar er zal getracht worden de eigenschappen van het werk naar voren te brengen. Aan de hand van wetenschappelijk, kotroleerbaar materiaal zullen de meest moderne media worden gebruikt om de bezoekers op een interessante en boeiende manier in te lichten over de vertaalde werken en over de betekenis van de Nederlandse auteurs in het buitenland.
Aansluitend bij deze literaire tentoonstelling organizeert de Vereniging voor Tentoonstellingen een overzicht van het Vlaamse Ekspressionisme.
Op muzikaal vlak zal op 17 mei de kreatie plaatsvinden van de opera ‘Morituri’ van Hugo Claus op muziek van Maderna en in een koreografie van Maurice Béjart. Deze kreatie gaat door in de Koninklijke Muntschouwburg die eveneens zijn steentje wil bijdragen tot het welslagen van deze Nederlandse manifestaties.
Verder worden tijdens de hele duur van deze ‘Dagen’ in het filmmuseum van het Paleis voor Schone Kunsten, films geprojekteerd van Nederlandse en Vlaamse kineasten. Ook worden voordracht- en debatavonden georganizeerd, interviews met hedendaagse auteurs enz. Al de manifestaties opnoemen die tijdens deze weken plaatsgrijpen zou ons te ver voeren, men moet ze komen bijwonen om zich rekenschap te kunnen geven van de omvang. De organizatoren hebben hoog gemikt, de grote belangstelling van een talrijk publiek zal voor hen het onomstootbaar bewijs zijn dat zij de goede richting hebben gevolgd.
Nadere inlichtingen omtrent het volledig programma van deze ‘Dagen’ zijn te verkrijgen op het sekretariaat van het Kunst- en Cultuurverbond, Koningsstraat 10 te Brussel.
Micheline Revets-Van Lokeren