Verscheidenheden.
Billard.
Voor eenigen tijd deed een bericht de ronde door de couranten, dat het Britsch Museum een brief uit het jaar 1750 gekocht had, waarin de afleiding van het Engelsche woord billiard verklaard werd. Zekere William Kew hield een pandjeshuis en had dit ballenspel uitgevonden, hij heette Bill (verkorting van William) en stootte met een yard (stok) vandaar de naam Bill-yard en naar zijn naam Kew heette de stok queue, dat in 't Eng. even als Kew als Kioe wordt uitgesproken.
Er is alle kans op, dat allen die dwaasheid gelooven en toch bij eenig nadenken zal men wel tot ander inzicht komen.
De brief uit het jaar 1750, door het Britsch Museum gekocht en den oorsprong van het woord billiard verklarende, is blijkbaar geschreven door een van de vele uitvinders en bedenkers van etymologieën, die zonder eenig bewijs verklaarden. Heel toevallig zou het spel naar den voornaam en de queue naar den familienaam des uitvinders heeten!!
Brewer (Dict. of Phrase and Fable), verklaart het woord uit Ang. Saks. bylggeards d.i. zak en stokken (voor bylg vgl. balg bijv. in blaasbalg) en op die verklaring, hoe schijnbaar natuurlijk, kan men zich zonder verder bewijs niet verlaten, al was het alleen, omdat het billardspel niet zoo oud is.
Skeat Etym. Dict., een algemeen erkende autoriteit, geeft op, dat het een woord van Franschen oorsprong is. Billard of billart was aanvankelijk de stok, waarmede de bal werd voortgestooten. Dit komt overeen met wat Brachet Dict. Etym. en Diez, beide autoriteiten, aangaande het Fransche billard mededeelen, dat naar zij zeggen afkomt van bille (bal, knikker), waarvan de oorsprong onbekend is. Skeat verklaart hetzelfde en raadpleegde daartoe Cot-