weet ook van Beers wel waarom zij lik den voorkeur gaven en geven.’
Een ander wil spellen peerd voor paard en verwijst naar een besluit der Zuidnederlandsche Maatschappij van Letterkunde. Onze correspondent vervolgt daarover aldus:
‘Het heeft hier van B. niet afgehangen, dat peerd of paerd goede taal is, niet meer als het van welke taalkunde ook afhangt dat de boek, de bosch, de feest, des nachts, goede taal, en doelmatig slechte taal zijn. Alleenlik heeft B. de aandacht der maatschappij daarop getrokken, en door de maatschappij doen bekrachtigen wat waarheid vereischte. Sedert jaren reeds was Van Beers in denzelfden geest, te velde getrokken tegen het vervangen van ae of êê, door de hier nergens gehoorde aa, even als er door van Beers, en door Heremans (namelik op het Congres van 1832 reeds) tegen de verwarring der geslachten werd gepleit.’
Maar gelijk we boven opmerkten, onze taal wordt in het Zuiden evenmin goedgekeurd. Daarover lees ik namelijk:
‘Een enkel iets betreur ik, en dat is, dat men dageliks nog, bizonder in Zuidned., zoovele misbruiken, ja, als misbruiken sedert jaren herkend, blijft dulden en begaan, alleenlik, omdat men het gewend is! Eenige voorbeelden: 1o. Het onderscheid tusschen zachten hardlange ee en oo gaat te niet, hoewel het philologisch, ja, volgens de gramm. génér. zoowel als volgens de eischen der Nederl. taal zelve, valsch is die klanken gelijk te stellen; 2o. De zware e, al is peerd, - begeeren, wordt of tot de zachtlange als in bezeeren, of tot aa al in paard gebracht. 3o De geslachten. 4o. Men mag den genitief uitdrukken bij middel van het bezittelijk voorn. w. als volgt:
Thans gaan we in 't open veld natuur haar schat doorzoeken. (Bilderd.) Van Beers heet het goed. - Anderen hier, al hebben zij geen enkel taalk. argument daartegen, heeten het ‘Straattaal:’ de 5o. Dezelve en deszelfs, dienen vermeden te worden: in dien zin, David, van Lennep, Bilderdijk, van Beers. 6o. Taalkundig is het eene wet, ook door de gramm. général gewettigd, in die woorden op l of n eindigend, een d in te schuiven bij verlenging: dunder, kleinder, vertelder, enz..... De euphonie eischt het, alle talen laten haar recht weêrvaren. Wij niet. Enz..... enz.
Wat is nu beter, 't misbruik behouden of, zelfs alleen, 'het tegenwerken?