Maandelijksch overzicht
Alphons Diepenbrock.
In aansluiting met ons vorig Maandelijksch Overzicht (Juli 1936), dat handelde over de moderne schilderkunst en haar worstelstrijd, willen wij thans gaarne een paar woorden zeggen over den inleider der nieuwe muziek in Nederland, de ‘fijne, ranke geest’ Alphons Diepenbrock.
Het is vreemd, - wij wezen er reeds in het vorig M.O. op - dat des menschen geest, ofschoon niet speciaal gepredisponeerd voor muziek of literatuur of schilderkunst, tóch den invloed van de vernieuwingen ondergaat, zoodat wij eenmaal een Kerk-concert bijwonende, machtig werden aangegrepen door Diepenbrock's meesterlijk Te Deum, veel meer dan door de ietwat conventioneele muziek van Händel bijvoorbeeld. Onze ziel was ontvankelijk voor deze grootsche, ‘bezielde juichkreet’, waarvan de melodie, van de tenoren overgenomen door de sopranen, al hooger en hooger rees, totdat zij regelrecht den hemel scheen in te stijgen....
Diepenbrock.... en men denkt aan de begeleidende muziek bij Vondel's Gijsbrecht van Amstel, met zijn verrukkelijke rijen, - aan de verklanking in muziek van Sophocles' Elektra, waar de tragische stemming, nu en dan, door de kreten der klarinetten tot een climax gebracht, ons in ademlooze spanning hield geboeid.... dan denken wij aan de muziek bij Faust.... die het gesproken woord zoodanig secondeerde, dat het wel tegelijk daarmee in den geest van één enkelen kunstenaar scheen ontstaan.... En wij voelen een hartstochtelijke dankbaarheid voor dien anderen Groote, Willem Royaards, die de kunst om de kunst liefhad en vereerde, en den genialen componist verkoos om muzikaal de werken te illustreeren, die hij, de eminente tooneelleider, ons in onberispelijken vorm te aanschouwen en te aanhooren schonk.