Van buiten de muren
Rusland
In Memoriam S.A. Mironov (1910-1998)
Op 5 juni 1998 overleed in Moskou - 88 jaar oud - Prof. Dr. Sergej Alexandrovitsj Mironov. Mironov was de grondlegger van de neerlandistiek in Rusland. In het midden van de jaren zestig richtte hij de eerste vakgroep Nederlands op.
Dat was geen eenvoudige zaak. Hij kon nergens op terugvallen. Leermiddelen waren er nauwelijks. Rechtstreekse contacten met Nederlandse moedertaalsprekers waren zeer beperkt. De schaarse contacten verliepen via de Verenigingen USSR-Nederland en Nederland-USSR.
Mironov had in de jaren dertig germanistiek gestudeerd in Leningrad. Hij hield zich toen bezig met de geschiedenis van de Duitse dialecten. Na de oorlog was hij wetenschappelijk medewerker geworden aan het Instituut voor Algemene Taalwetenschap in Moskou. Daar begon hij aan het samenstellen van zijn woordenboeken Russisch-Nederlands en Nederlands-Russisch, met behulp van enkele medewerkers van de toenmalige Nederlandse afdeling van Radio Moskou. Een Sisyfusarbeid. De woordenboeken hebben verschillende herdrukken gekend en worden in Rusland nog steeds gebruikt, al was het maar omdat de in Nederland uitgegeven Russische woordenboeken o.a. geen grammaticale informatie van de Nederlandse woorden vermelden.
Sergej Alexandrovitsj was in de eerste plaats een historische taalwetenschapper, zoals uit zijn publicaties blijkt. Hij interesseerde zich vooral voor de ontwikkeling van het grammaticale systeem vanaf het Middelnederlands tot het genormeerde AN. Hij publiceerde er tientallen artikelen over en drie monografieën: De morfologie van het zelfstandig naamwoord in het Nederlands (1967); De ontwikkeling van de norm van het Standaardnederlands (1973); Geschiedenis van het Nederlands van de 9de tot de 16de eeuw (1986).
Hij was een ouderwets geleerde, een bescheiden en minzaam mens, steeds bereid te helpen. Zo zullen zijn leerlingen hem zich altijd herinneren.
Igor Bratoes (St. Petersburg)