daar, in de Surinamestraat 20, zouden zij Couperus terug willen brengen, daar zouden zij een echt Couperusinstituut willen vestigen, alles bijeen, centrum van het nach-leben van de zo markante Nederlandse schrijver. Het moment leek daar ineens te komen toen de Egyptische residentie, die er heel lang had gehuisd, vertrok en het pand te koop werd aangeboden. Zou het lukken er een literair-culturele bestemming te geven?
Het monumentale pand is thans te verkrijgen voor een kleine 3 miljoen euro, zo valt te lezen op de webstek van de makelaar in kwestie (www.estata.nl). Normaal gesproken lees je dan niet verder. Je denkt na over belangrijk cultureel erfgoed en een onbereikbaar Couperushuis.
Maar inmiddels is er wel een comité opgericht, door prof. dr. Arnold Heertje. Onder voozitterschap van mw. drs. Ankie van der Bol heeft het Comité zich gezet aan het onmogelijke: verhuizen naar Surinamestraat 20 begane grond of meer.
Onmogelijk... Maar is Charles Dickens niet teruggekeerd naar 48 Doughty street, waar hij enkele jaren heeft gewoond? Heeft Honoré de Balzac niet een museum gekregen in 47 rue Raynouard? Dit is helemaal niet onmogelijk, dit moet gebeuren!!! Hoeveel minder bekende schrijvers, wetenschappers en kunstenaars hebben in Nederland niet een museum gekregen dat in hun voormalige woonhuis is gevestigd?
Het gemeentebestuur van Den Haag wil geen geld steken in een Couperuscentrum, maar staat er wel positief tegenover, aldus wethouder Jetta Klijnsma. De Haagse fractie van D66 omarmt inmiddels het idee, maar dat levert op zichzelf nog geen geld op. Ankie van der Bol probeert nu of ze een projectontwikkelaar kan interesseren voor de aankoop. Zij wordt aangemoedigd door de burgers van Den Haag met ingezonden commentaren in de krant als: ‘De bezoekers die er komen, besteden toch ook geld in Den Haag?’
Frédéric Bastet, P.C. Hooftprijswinnaar en de biograaf van Couperus, doet een beroep op de gemeente in naam van het Haagse cultuurhistorische besef: staat er niet een beeld van Eline Vere, die daar werd geboren als hoofdpersoon van het feuilleton(!) dat in Het Vaderland verscheen, Couperus' debuutroman?
Arnon Grunberg, Helga Ruebsamen, Hella Haasse, Koos Andriessen, Frédéric Bastet, Frits Bolkestein, Jan Franssen, Thom Hoffman, Rijk van Marion, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel, Mieke van der Weij, Dick van Vliet (Stichting Volledige Werken Louis Couperus) en Anton Korteweg (directeur van het Letterkundig Museum), en namens het Louis Couperus Museum en Genootschap Caroline de Westenholz en Peter Hoffman, zij allen hebben zitting in het comité.
Het pand Surinamestraat 20
U kunt steun betuigen aan het Comité, wij doen dat ook.
www.louiscouperus.nl
Klik meteen op BEHOUD HET COUPERUS-HUIS.
Van 22 november 2007 t/m 18 mei 2008 is er een nieuwe tentoonstelling in het Louis Couperus Museum, die vooruitloopt op het thema van de boekenweek van 2008: Van oude mensen. De derde leeftijd en de letteren. Couperus was onder de schijn van het tegendeel eigenlijk heel modern voor zijn tijd. Eigentijdse actuele ontwikkelingen zoals anarchisme, vredesbeweging, vrouwenemancipatie en de Boerenoorlog komen in zijn boeken van meet af aan aan de orde, evenals nieuwe technische ontwikkelingen zoals de telefoon, de fiets, de auto en het vliegtuig.
Louis Couperus Museum,
Javastraat 17, 2585 AB Den Haag
tel. 070 3640653 - couperusmuseum@wanadoo.nl
Open: donderdag t/m zondag 12.00-17.00 uur
Foto's: Els Ruijsendaal