ANV-Nieuws
Religieuze vluchtelingen uit de Lage Landen
Professor Raymond Fagel, Leerstoel: ‘De Nederlanden in de wereld’ aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
De colleges zijn gratis en vrij toegankelijk.
Gedurende de gehele zestiende eeuw is er sprake geweest van emigratie vanuit de Lage Landen naar de omringende gebieden. Op alle terreinen van het economische leven kon men Nederlanders in den vreemde vinden. Dat varieerde van schilders en tapijtwevers tot bierbrouwers en schoenmakers. Vanaf de jaren zestig van de zestiende eeuw krijgt de emigratiestroom steeds meer het karakter van een massale vlucht. Het gaat dan veelal om protestanten die vluchten voor de vervolgingen. Er verschijnen Nederlandse vluchtelingengemeenschappen in vooral Engeland en het Duitse Rijk. Het is echter zeer moeilijk om deze religieuze emigratie los te zien van de politieke en sociaal-economische achtergronden.
Op het moment van verschijnen van dit tijdschrift is het eerste college, ‘De vlucht over het kanaal - Religieuze vluchtelingen uit de Lage Landen in Engeland’, reeds achter de rug. Daarin is Engeland als belangrijke bestemming voor de religieuze vluchtelingen die in de zestiende eeuw de Lage Landen verlaten, geschetst. De mogelijkheid er eigen kerken op te richten deed heuse Nederlandse kolonies ontstaan in plaatsen als Londen, Sandwich, Norwich en Southampton. Vooral de Dutch Church at Austin Friars in Londen heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Nederlandse Calvinisme. Hieronder volgen de beide andere colleges.
maandag 19 maart 2007
De vlucht in het Rijk
Religieuze vluchtelingen uit de Lage Landen in Duitsland
Het Roomse Duitse Rijk was een andere belangrijke bestemming van de zestiende-eeuwse religieuze vluchtelingen uit de Nederlanden. Hun doel was veelal het grensgebied met de Nederlanden, zoals de steden Keulen en Emden, maar de emigranten trokken ook naar verder weg gelegen oorden. Er zijn zelfs aparte Nederlandse nederzettingen gesticht. Vooral de Duitse historicus Heinz Schilling heeft aandacht gevraagd voor het belang van deze groep vluchtelingen. Volgens deze auteur heeft de Nederlandse aanwezigheid namelijk bijgedragen aan de economische vernieuwing binnen Duitsland.
14.00-16.00 uur, lokaal D.3.16, Vrije Universiteit Brussel.
maandag 26 maart 2007
De vlucht over de rivieren
Religieuze vluchtelingen uit de Lage Landen in Holland en Zeeland
Naarmate de Opstand tegen Filips II vorderde, kozen de vluchtelingen vaak voor een verblijf in het opstandige noorden. Steden als Amsterdam, Haarlem en Leiden kregen te maken met een grootscheepse immigratie vanuit het zuiden van de Nederlanden. Deze groep nieuwkomers is onlosmakelijk verbonden met de Gouden Eeuw van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Handel, nijverheid en kunst konden vanaf het einde van de zestiende eeuw opbloeien dankzij de nieuwe immigranten. Het is vooral Jan Briels geweest die in zijn werk aandacht heeft gevraagd voor het belang van deze ontwikkeling.
14.00-16.00 uur, lokaal D.3.16, Vrije Universiteit Brussel.