Het jubeljaar van Ons Erfdeel
In 1980 gaf de stichting Ons Erfdeel met de steun van het Prins Bernhardfonds een bibliografie uit over wat het tijdschrift Ons Erfdeel publiceerde vanaf het ontstaan in 1957 tot en met de jaargang 1977. Het boek telt 413 bladzijden, de ruimte voor persoonlijke aantekeningen niet meegerekend. Vandaag zou een dergelijke bibliografie het drievoud moeiteloos overtreffen.
Het begon onder hoofdredacteur Jozef Deleu met drie nummers van samen 84 bladzijden, opgesteld door jongeren: B. Masson, A. Geldof, A. Claessens, F. Niessen, J. van Alphen, H. Priem, R.en J. Declercq, G. van Ryckeghem en H. Vanassche. Zij wilden alle Vlamingen, Fransen, Belgen of Nederlanders ervan bewust maken dat eenzelfde cultuur hun een identiteit geeft.
De twintigste jaargang telt vijf nummers, samen 832 bladzijden. De jongste jaargang, de negenenveertigste, heeft dezelfde orde van grootte bewaard. Intussen is werk gemaakt van de hoeveelheid en de kwaliteit van de auteurs, en van de diversiteit van het aangereikte leesvoer. Schrijven in Ons Erfdeel, of erin staan, draagt bij tot prestige. Het was tijdens de eerste twintig jaar reeds te zien dat dit tijdschrift even weinig pleinvrees had als zijn stichter-hoofdredacteur. In de ereredactie van de eerste tien jaren (de latere raad van advies) vinden we Pieter Geyl, P.C. Paardekooper, Adriaan Roland Holst, Anton van Duinkerken, Garmt Stuiveling voor Nederland, André Demedts, Karel Jonckheere, Stijn Streuvels, Willem Pée, Herman Teirlinck, Albert Westerlinck voor Vlaanderen, A. Coetzee, W.A. de Klerk, D.J. Opperman voor Zuid-Afrika, J.E. Vanden Driessche, Robert Victoor en Emmanuel Looten voor Frans-Vlaanderen.
Ook de titel onderging wijzigingen, die op een ambitieuze bijstelling van de doelstellingen wijst. Eerst stond er Ons Erfdeel-Notre Patrimoine. De ondertitel ‘Kultureel tijdschrift voor Zuidvlaamse werking in Vlaams-Nederlands-Suidafrikaanse samenwerking’ volgt. Het wordt heel scherp gesteld vanaf de vijfde jaargang: ‘kultureel tijdschrift voor het behoud van de Nederlandse kultuur op plaatsen waar deze bedreigd wordt, speciaal in Frans-Vlaanderen; voor de meest uitgebreide samenwerking van alle Nederlands- en Afrikaanssprekenden op kultureel gebied’. Sindsdien heeft dit strijdende karakter plaats gemaakt voor de complexloze aanduiding ‘Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift’. Jozef Deleu droeg het hoofdredacteurschap in 2002 over aan een jonge garde. Luc Devoldere uit Erembodegem zet het succesverhaal voort: de uitgave van een algemeen-Nederlands cultureel tijdschrift dat het hele erfgoed in onze gebieden een plaats geeft en naar de toekomst peilt. Daarbij zorgt hij grensoverschrijdend voor medewerkers en voor lezers die niet schrikken van een uitvoerig artikel.
In 1970 kreeg Jozef Deleu de ANV-Visser-Neerlandiaprijs ‘voor zijn werk ter bevordering van de geestelijke volkskracht’. Intussen is er een heel gamma van Nederlandstalige en anderstalige geschriften en tijdschriften in de vzw Ons Erfdeel tot stand gekomen. Onverminderd wordt de culturele samenwerking tussen de Nederlandssprekenden bevorderd en wordt onze cultuur in haar veelkleurigheid bekend gemaakt in het buitenland. Daarbij nodigt Ons Erfdeel alle erfgenoten uit niet toe te geven aan een onbegrensde zelfvoldaanheid en onbesuisd navelstaren.
Ons Erfdeel verschijnt in 2007 viermaal op een wat groter formaat. De webstek is www.onserfdeel.be of www.onserfdeel.nl (MC)