8e Conferentie van Maastricht, een 40-jarig jubileum
Jan Volleberg
‘Iedereen heeft het gevoel dat hij er wat mee moet, met de kwestie over de relatie actualiteit- theater, maar hoe dan?’ Aldus Karin Veraart in een artikel in de Volkskrant, waarin ze terugblikt op het theaterseizoen 2005/ 2006. Wie een conferentie organiseert over theater en actualiteit, kan het beste alle belanghebbenden verzamelen om de stand van zaken en de toekomstperspectieven eens flink onder de loep te nemen. Welnu, dat gebeurde op 16, 17 en 18 november in Maastricht, de toneelstad bij uitstek met zijn fameuze opleiding, de Toneelacademie, zijn spraakmakende productiehuis het Huis van Bourgondië, een nationaal erkend professioneel toneelgezelschap Het Vervolg, het Platform van Toneelauteurs, het Theater aan het Vrijthof en de Vlaams-Nederlandse Stichting Dramaastricht. Zij sloegen voor Ja, Nu de handen ineen met theaterauteurs, een uitgeverij en twee fondsen om de actualiteit en het theater van alle kanten te belichten.
Met voorstellingen, interviews, rondetafelgesprekken, discussies, lezingen, viewings en readings creëerden de samenwerkende partners een podium voor verbeelding, ontmoeting en gesprek. Een toneel dat ruim plaats biedt aan het werk, de positie en de visie van studerende theatermakers en beginnende auteurs tot beleidsmakers, erkende theatermakers en auteurs, werkgevers, subsidiënten en uitgevers. En vanzelfsprekend participeerde het publiek als onmisbare partner op alle niveaus.
Maastricht is Maastricht niet als er niet naast het serieuze en studieuze ook een bourgondische en feestelijke toon wordt gezet, met veel ruimte voor informele ontmoetingen van de ruim 200 deelnemers en bezoekers. Helemaal feestelijk werd het met de uitreiking, door minister Maria van der Hoeven, van twee prominente prijzen: de Nederlands-Vlaamse Taalunie Toneelschrijfprijs, toegekend aan Kris Cuppens, en de Hustinxprijs voor dramaschrijfkunst, die Arne Sierens in ontvangst mocht nemen. Dat alles op zaterdag 18 november in de Toneelacademie Maastricht.
De tweejaarlijkse conferentie van Maastricht, vele jaren georganiseerd samen met het Algemeen-Nederlands Verbond, vormde ditmaal een onderdeel van deze bredere Ja Nu-manifestatie. Zo kon het veertigjarige jubileum op een bijzondere manier gevierd worden. Herman Gevaert, algemeen voorzitter, vertegenwoordigde het ANV-bestuur en was aanwezig bij de uitreiking van de prijzen en bracht zijn felicitaties aan de laureaten over. In 2008 wordt opnieuw de ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor Drama uitgereikt tijdens Dramaastricht.
Deze achtste conferentie stond in het teken van het thema Schrijven voor Comedy, met als ondertitel: Mag het pijn doen?
Naast een inleiding (zie verder) van Paul De Bruyne, docent aan de Universiteit van Maastricht en onder meer voorzitter van de Krijtkring in Brussel, leidde journalist en televisiepresentator Joris Luyendijk de discussies over dit onderwerp. In het panel hadden de Nederlandse en Vlaamse makers en acteurs Sien Eggers, Brigitte Baake, Mark Timmer en Jan Eelen zitting. Zij zorgden voor een bijzonder geanimeerde discussie, ook met de deelnemers in de zaal. Het gesprek werd kracht bijgezet door de ver-