Regout
Ter gelegenheid van het Jubeljaar 2006 hebben de Vlaamse en de Nederlandse leden van de Sociëteit van Jezus, beter bekend als paters jezuïeten, dubbellezingen georganiseerd over Ferdinand Verbiest (sterrenkundige en missionaris), Petrus Canisius (waakhond van de orthodoxie en pedagoog) en Leonardus Lessius (ethicus, gespecialiseerd in economische ethiek). Het ging erom tijdens dit jaar, de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Franciscus Xaverius, het verleden en het toekomstige te bedenken aan de hand van het waardenprofiel van markante jezuïeten uit de Lage Landen. De rij zou worden afgesloten met twee lezingen over pater Regout. Het jongste nummer van het tijdschrift Streven, de laaglandse opvolger van het Nederlandse Studiën, bracht de tekst van de eerste Regoutlezing, op 15 mei gehouden door minister Donner.
Terwijl het oorlogsverhaal van pater Regout in Vlaanderen vrij onbekend is, is dat van zijn oom in het Waalse Wépion in Nederland vrij onbekend. We brengen de twee stukjes samen.
Robert Regout (o1896) kwam uit een zeer vermogende Maastrichtse familie van fabrikanten en katholieke politici. Hij trad in bij de paters S.J. en studeerde filosofie, theologie en rechten. Hij werd studentenmoderator in Nijmegen en in 1939 hoogleraar volkenrecht. Regout zag een lijn in de groei van het rechtsbesef op wereldschaal en riep ertoe op ‘het recht en de waarheid in deze wereld te vestigen’, ondanks de zwarte dagen voor het volkenrecht vóór 1940.
In dat jaar publiceerde hij in Studiën een artikel waarin duidelijk stond welke de rechten en de plichten van de bezetter waren: recht moest boven macht gelden. De bezetter achtte de pater gevaarlijk en arresteerde hem.
Hij kwam om in Dachau (1942). Vandaag ‘lijkt alles erop te wijzen dat Robert Regout een nieuwe Nederlandse heilige kan gaan worden’.
In Wépion verbleef terzelfdertijd de verwante familie Regout in haar kasteeldomein. Vader Arthur Regout was als industrieel verbonden aan de Maastrichtse keramische industrie. Tijdens de oorlog kon een joodse vrouw uit Den Haag bij Regout onderduiken, na een georganiseerde ontsnapping uit een Mechels ziekenhuis. De jonge vrouw, Emilie Fresco, werd in haar geestelijke noden begeleid door een jezuïet - de paters hadden een bezinningshuis op het domein. Na de oorlog trad de joodse vrouw in het Mechelse in als kloosterzuster. Ze is daar in 2005 overleden.
De verhalen over de familie Regout zijn niet onbelangrijk voor wie Maastricht vandaag bezoekt. Petrus Regout stond in de eerste helft van de negentiende eeuw aan de wieg van de industrialisatie van Maastricht. Hij stichtte de glas- en aardewerkfabrieken. Voor de werknemers van toen golden geen goede arbeidsvoorwaarden. Wie vandaag op het Onze Lieve Vrouweplein wandelt, ontdekt een nieuw Juppiterbeeld, dat herinnert aan de Romeinse oorsprong van de stad en is geschonken door Thomas Regout. In de kelders van het hotel Derlon is die oorsprong te zien. (MC)