deren vestigen zich jaarlijks twintigduizend nieuwkomers. In een twintigtal Vlaamse gemeenten rond Brussel komen meer dan elders EU-ambtenaren en mensen met gelijke status wonen. Deze mensen hebben een sociale positie die statistisch sterk verschilt van de nieuwkomers elders in Vlaanderen. De inburgering is in Vlaanderen gericht op mensen met een minder hoge status en met andere mogelijkheden. Vlaams-Brabant heeft, gegeven de eigen problematiek, behoefte aan een eigen infrastructuur, een aparte strategie voor het Huis van het Nederlands en daarmee voor de vijfendertigduizend allochtonen in een actieve leeftijdscategorie. Nu is het aanbod van cursussen nog onvoldoende en leidt de specifieke immigratie in deze streek niet tot een specifiek aanbod van taalverwerving.
Onderzoek van de arbeidsmarkt wijst uit dat in deze regio 40% van de werklozen Franstaligen zijn, terwijl zij hooguit 20% van de bevolking uitmaken. De concentratie is het grootst in de zes faciliteitengemeenten. De werkloosheid ligt hier hoger dan in de andere gemeenten van de Vlaamse rand. De oorzaak van de werkloosheid is duidelijk: onvoldoende kennis van het Nederlands is een zeer zware handicap. Wie de bevolking wijs wil maken dat Frans hier volstaat, laadt een zware verantwoordelijkheid op zich ten aanzien van de sociaal zwakkere groepen. Gelukkig heeft de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) een goed aanbod op taalvlak uitgewerkt. Ook in Brussel speelt die kwestie. De werkloosheid is hier bijna viermaal zo groot als in Vlaams-Brabant. De oorzaak is vaak een gebrekkige taalkennis. De werkloosheid opheffen is werken aan sociale welstand en die weg leidt veelal langs taalkennis.
In de helft van de vacatures in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Vlaams-Brabant telt twee arrondissementen: Halle-Vilvoorde en Leuven) wordt de kennis van twee, drie talen vereist, meer dan in het overige Vlaamse land. Een kwart van die vacatures blijft onbeantwoord door van een tekort aan meertaligheid. Meertaligheid opent dus de
Lodewijk De Witte, gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
weg naar een leuke baan. Natuurlijk zijn er bijkomende moeilijkheden die opgelost moeten worden en zich niet eens zouden mogen voordoen: wat baat mijn goede Nederlands indien mijn naam vreemd klinkt in de oren van mijn werkgever?