[Nummer 1]
Redactioneel
Aan het Walplein te Sluis staat het borstbeeld van de beroemde Sluisenaar Johan Hendrik van Dale (1828-1872). Het werd in augustus 1924 onthuld. De maker ervan is Pieter Puype (Oost-Souburg 1874 - Apeldoorn 1942).
Op de plaket staat onder zijn naam: Grondlegger Groot Woordenboek Der Nederlandse Taal.
Het ANV is het nieuwe jaar ingegaan met een nieuw gekozen dagelijks bestuur. In dit eerste nummer van 2007 staat dan ook het vraaggesprek van Pauline Beernink met de nieuwe algemeen voorzitter Herman Gevaert. Hij heeft er zin in, zoveel mag duidelijk zijn. Wij wensen hem en voorzitter Nederland Bert van der Stoel en met hen het ANV een voorspoedig jaar toe.
Ook Neerlandia/Nederlands van Nu is nu licht vernieuwd het jaar begonnen: meer kleur (voor deze speciale aflevering zelfs heel veel kleur) en een beter leesbare letter dragen daartoe bij, maar ook zal, nu veel zaken organisatorisch en financieel geregeld zijn, dit jaar gezocht worden naar een nadrukkelijker rol in het veld van taal en cultuur. Wij willen graag aangeven en weergeven wat er in ons taal- en cultuurgebied aan belangrijks gebeurt of zou moeten gebeuren, en willen dat toelichten en waar nodig steunen. Ook streven wij naar contacten met het hele Nederlandstalige gebied, en met de Afrikaanssprekenden. U merkte dat laatste al aan het korte kerstverhaal van Braam de Vries in het Afrikaans. Het is een kwestie van gewenning: lezen en luisteren zal u gemakkelijk afgaan, spreken is weer een ander hoofdstuk. Geregeld hopen wij u aan die nauwe verwantschap te herinneren met een verhaal of een gedicht, en natuurlijk op den duur ook een meer structurele berichtgeving over de taal- en cultuursituatie van de Afrikaanstaligen. De nieuwe redacteur Wium van Zyl heten wij dan ook van harte welkom in ons midden, al is dat dan niet per se fysiek. Maar met de elektronische middelen die ons nu ter beschikking staan, is dat niet zo'n punt meer.
Suriname zal, als derde land in de Nederlandse Taalunie, naar wij van harte hopen regulier aan bod komen. Samenwerking met de werkgroep De Nederlanden in de Wereld zal daarbij belangrijk zijn en ideaal is daarnaast een redactionele binding.
Wij hopen dat de lezers ons blijven vinden, ons kritisch blijven begeleiden en hun omgeving attent willen maken op een tijdschrift dat het bewustzijn van de rijkdom van een groot gezamenlijk taalgebied en de zorg die daarvoor nodig is, voortdurend nastreeft.
De redactie