Een blik van buiten
Tussen de laudatio's door modereerde VRT-radioredacteur Bruno Huygebaert een kort debat tussen de Duitse diplomaat Hans-Udo Muzel, de Franse onderwijsspecialist Philippe Noble, de Amerikaanse architect Aaron Betsky en de Brits-Nederlandse columnist Benno Barnard. In het Nederlands uiteraard.
Muzel, destijds de laatste Duitse consul-generaal in Antwerpen, betreurde het dat Nederland nu meer met zichzelf bezig is dan met Europa. De Duitse diplomaat lanceerde meteen de idee om de Taalunie beter te laten functioneren en een bijkomende rol te geven als een Nederlands-Vlaamse cultuuruitdrager, zeg maar een eigen variant van het Goethehuis of de Alliance française.
Barnard wreef de Nederlanders en Vlamingen hun ‘onderling provincialisme’ onder de neus. In het kielzog van minister Bourgeois waarschuwde hij dat dit provincialisme bedreigend is. ‘De taal volstaat niet, de taal is niet gans het volk. Als je geen basis hebt, sterft dit af. Dit dient in het volk geworteld te zijn.’ Concreet hekelde hij dat dvd-spelers vaak de keuze laten tussen... Nederlands (België) en Nederlands (Nederland). ‘Daarmee creeër je verdeeldheid’, was de aperte overtuiging van Barnard.
Philippe Noble zag de voorbije jaren hoe het etatistische Frankrijk anders begon aan te kijken tegen Nederland. Vooral het op compromissen gebaseerde poldermodel wekte in Parijs grote interesse. Toen dat begon te verdampen ontdekte Frankrijk een groeiende verwantschap in het besef dat Nederland met dezelfde problemen kampt. Hun eendere nee is allicht niet toevallig.
Aäron Betsky relativeerde wellicht nog het meest ons belang. Nederland mag dan bij Amerikaanse experts wel hoog aangeschreven staan als architectennatie, Nederland én a fortiori Vlaanderen kent men er niet. ‘Is dat niet het gebied dat je doorkruist op weg van de Nachtwacht naar de Mona Lisa?’
BVN, het mediaboegbeeld van de Lage Landen, krijgt de Noord-Zuidtrofee op een gevoelig moment, waarop weer wordt ingegrepen in de mediawereld.
Het bleef nog lang gezellig tijdens de receptie