steeds. Als je dat ziet, dan weet je
De catalogus bij de tentoonstelling van Matthijs Röling
waar het om gaat. Ik schilder tamelijk direct, voel me wel degelijk een impressionist, alhoewel dat niet betekent dat al mijn schilderijen impressionistisch zijn’.
Röling schildert momenteel voornamelijk tuinen en zijn eigen tuin kan hem daarbij inspireren. De titel van de tentoonstelling, Mimesis, verwijst dan ook naar.
Matthijs Röling: fijnschilder, impressionist, en ook schilder van monumentaal werk: te beginnen met wanden plafondschilderingen in het Nijsinghhuis in Eelde: ‘De wandschildering in de zgn. Blauwe Kamer (1983-1984) is de eerste die Matthijs Röling buiten zijn atelier maakte, afgezien van een kleine schildering in het ouderlijk huis (Huis Groenestein, Groningen). Later heeft hij voor diverse andere locaties monumentale schilderingen vervaardigd, waarvan een aantal in samenwerking met anderen, onder wie Wout Muller.’ Die zijn onder andere te zien in de aula van de Rijksuniversiteit Groningen, in Cultureel Centrum het Marnehoes in Wehe, den Hoorn, de muziekzaal in hotel restaurant Kasteel Baexem (vlak bij Roermond) en onlangs (2005) het trappenhuis van het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.
De Italiaanse Renaissance met zijn realistische weergave van de ‘werkelijkheid’ in het klein en in het groot, op doek en wand had als inspiratiebron de Klassieke Oudheid. Matthijs Röling en zijn collega's en leerlingen kennen als inspiratiebron de Italiaanse Renaissance.
De wedergeboorte van een wedergeboorte.
Het bemoste weggetje dat daarheen leidt, moest maar niet geasfalteerd worden.