De Lof- en Sofprijs
Het tweede belangrijke onderdeel van de jaardag betrof de uitreiking van de Lof- en Sofprijs der Nederlandse taal. De jury, bestaande uit Marc van Oostendorp, Els Ruijsendaal en Rob Jansen, die de afwezige Oussama Cherribi verving, kende na een grondige beraadslaging de Lof- en Sofprijs respectievelijk toe aan het dagblad Trouw en aan Eurocommissaris Neelie Kroes. Trouw kreeg de prijs voor zijn zorgvuldig gekozen gebruik van het Nederlands, dat onder andere gekenmerkt wordt door de afwezigheid van onnodig Engels. Ook de vele aandacht die de krant besteedt aan de niet-Engelstalige wereld zag de jury als een pluspunt.
De prijs is inmiddels door de hoofdredactie van Trouw in dank aanvaard. Eurocommissaris Neelie Kroes kreeg de Sofprijs vanwege haar gebruik van het Engels bij de beantwoording van vragen van europarlementariërs op de dag dat de nieuwe eurocommissarissen werden voorgesteld. Naar het oordeel van de jury had ze gebruik moeten maken van de toen aanwezige vertaaldiensten en heeft ze door dit niet te doen de positie van alle middelgrote en kleine taalgebieden in Europa verzwakt.
Els Ruijsendaal, vormde met Marc van Oostendorp en Rob Jansen de jury die de Lof- en Sofprijs dit jaar uitreikte aan respectievelijk het dagblad Trouw en eurocommissaris Neelie Kroes.
Ten slotte, en dit mag zeker niet onvermeld blijven, werd op de jaardag de laatste versie van de woordenlijst Engels-Nederlands, de 2400x liever Nederlands, gepresenteerd. Een boekje met 2400 veel voorkomende maar ook volstrekt overbodige Engelse woorden, tezamen met hun Nederlandse equivalenten.
De jaardag van Stichting Nederlands was dus van het begin tot het einde interessant, de zaal was goed gevuld en het is te hopen dat met de jaren het bezoekersaantal, dat nu nog bescheiden is, steeds meer zal toenemen.
Frits van Exter, hoofdredacteur van Trouw, met de Lofprijs, een door de Amsterdamse kunstenaar Puk de Hondt ontworpen plastiek.