Evaluatie
Wie nog in de veronderstelling mocht verkeren dat folklore saai en oubollig is en dat het vooral draait om klompendansen, heeft het dus bij het verkeerde eind. Dat is helder geworden na het bezoek aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het gesprek met directeur Ineke Strouken.
Tradities en rituelen zijn volop in de mode en worden dit jaar springlevend gemaakt. Hetzelfde kan gezegd worden van het Oudhollandse snoepgoed. Na afloop van het gesprek krijg ik Zeeuwse boterbabbelaars mee.
Op weg naar huis kan ik het niet laten, ik proef er eentje. Inderdaad, het is de waarachtige smaak van vroeger. Over oude ambachten gesproken!
Over het komende afscheid van het Jaar van de Folklore zegt Ineke Strouken nog: ‘Het is altijd jammer als zo'n jaar
weer voorbij is. Toch is wat dan volgt, in feite nog belangrijker. Dan komt de tijd van de evaluatie. Dan moeten vragen beantwoord worden als: zijn we in ons doel geslaagd? Als dat eenmaal achter de rug is, richten we ons op het thema van volgend jaar.’
Voorlopig is het nog niet zover en kan er nog genoten worden van bijvoorbeeld een optocht waarbij alle reuzen uit Nederland met andere folkloregroepen door de straten van Oisterwijk (Noord-Brabant) trekken. Deze kleurrijke tocht staat gepland voor 18 september.
Het Folklorejaar wordt afgesloten op 22 oktober met een Nationale Volkscultuurdag op Fort Voorburg in Utrecht. Alle deelnemende organisaties presenteren zich op een grote informatiemarkt en de hele dag staat bol van demonstraties en optredens. Op die dag wordt ook het boek ‘Folklore is onvoltooid verleden tijd’ van Paul Sapens en Jan Stads officieel gepresenteerd.
Om met de slotwoorden van de commissaris van de koningin af te sluiten: ‘Ik dank u voor uw aandacht en wens u een prachtig Jaar van de Folklore toe.’
Meer weten? Kijk dan op de webstek van het NCV: www.volkscultuur.nl en/of www.jaarvandefolklore.nl. In de tijdschriften die door het NVC worden uitgegeven - Traditie, Alledaagse Dingen, Volkscultuur en Levend Erfgoed, staan wetenswaardigheden over volkscultuur. Een proefnummer aanvragen kan via ncv@volkscultuur.nl.
Het woord folklore is een vinding van Engelsman William John Thoms (1803-1885), die als oudheidkundige een naam bedacht voor volkskunde: folk (volk) en lore, Oudengels/fries lare (leren). De studie van oude gebruiken heeft (weer) de volle aandacht; onze gang naar Europa en naar het werelddorp zal daar niet vreemd aan zijn.