Huis van de Vaderlandse Geschiedenis
Sinds 1971 is paleis Soestdijk in het bezit gekomen van de Staat der Nederlanden en is het dus van ‘alle Nederlanders’. Het is daarom niet vreemd om bij een nieuwe bestemming zowel de historische waarde van het paleis als een publieke functie in ogenschouw te nemen.
Een combinatie van beide biedt perspectief en wel aan het vestigen in het gebouw van het Huis van de Vaderlandse Geschiedenis.
Hoewel veel musea in Nederland wel iets aan de eigen vaderlandse geschiedenis doen, ontbeert Nederland feitelijk een nationaal museum dat geheel en al gewijd is aan de vraag wie wij als Nederlanders zijn en hoe dat zo gekomen is.
Er bestaat wel een museum dat de dynastieke geschiedenis van het regerende vorstenhuis Oranje-Nassau tot onderwerp heeft, het (voormalige) paleis Het Loo bij Apeldoorn. Maar er is in heel Nederland geen plek te bekennen waar de geschiedenis van het hele land en zijn bewoners op samenhangende wijze wordt gepresenteerd: vanaf de tijd dat Nederland onderdeel was van het Romeinse keizerrijk tot op heden.
Het Huis van de Vaderlandse Geschiedenis moet echter geen standaardmuseum worden, waarin de bezoeker slechts langs de chronologie van de ontstaansgeschiedenis van Nederland kan wandelen. De kerntaak van het nieuwe Huis is echter wel het tonen van ‘spullen’ van significante personen en gebeurtenissen die Nederland maakten en maken tot wat het nu is.
Het is zeker qua aanvang niet dringend noodzakelijk om daarvoor een grootschalige eigen collectie te hebben. Wat dit betreft zou eerder gekeken kunnen worden naar de formule die bijvoorbeeld door de zogeheten Kunsthal in Rotterdam wordt toegepast. Op basis van concrete thema's worden daar werken uit andere musea samengebracht die vaak leiden tot spraakmakende tentoonstellingen, niet zelden met internationale uitstraling. Deze manier van programmeren waarborgt vooral en voor alles een dynamische insteek.
Het programma van het Huis is echter breder: wij denken hierbij, naast het houden van tentoonstellingen, aan symposia, congressen, concerten, muziektheater- en theatervoorstellingen, publicaties enzovoort, waarvan de thema's met een historische gebeurtenis, persoon, jaartal of met een dringende actualiteit verbonden kunnen worden.