Verschuivende patronen
De taak van de krijgsmacht, vindt generaal-majoor b.d. Hemmes, is en blijft de territoriumverdediging, of de vijand nu in het buitenland zit of niet. Iedere discussie over veiligheid draait om de vitale belangen, waarvan de integriteit van het grondgebied en het onbelemmerd functioneren van de politieke en sociale structuren de belangrijkste zijn. De moord op Theo van Gogh heeft die structuren aangetast en ook al kunnen we niet winnen, we zullen tegen het terrorisme moeten blijven strijden. Zo verschuiven de patronen, maar het blijven wel dezelfde patronen.
Gespreksleider Van Baal geeft aan dat het knopje van de geluidsinstallatie is gevonden, een ontwapenende mededeling die aangeeft dat de discussie kan losbarsten - in het technologische tijdperk blijft een microfoon op een podium een weerbarstige materie.
De discussie brengt mooie frasen, zoals Koenders' opmerking dat Nederland zich beter zou moeten prepareren op flexibele identiteiten. Na de flexibele arbeid een mooie voortzetting van het moderne gedachtegoed. Ook de opmerking dat de fundamentalistische islam deels een westers concept is: het is de beste boemerang die ik kan bedenken, en de woorden zetten tot nadenken.
Gespreksleider Van Baal brengt het zeer aandachtige publiek terug naar het gespreksonderwerp: het veiligheidsbeleid.
Na enige discussie wijst De Wijk op de curieuze ontwikkeling dat bij heel lang durende oorlogen de stabilisatie tamelijk kort van duur is, en dat heel korte oorlogen een lange stabilisatienasleep hebben. De stabilisatie wordt daarmee in zekere zin een voortzetting van de oorlog, met andere middelen. Het is even schrikken voor de leek die via termen denkt die meer afstand suggereren en nu de begrippen elkaar angstig dicht ziet naderen.
Vredesoperaties, zo vult Van Kappen bovendien nog eens aan, zijn ook nog eens uitermate riskant: je vergeet waarom het gaat in contact met de bevolking en het geweld is ineens oppermachtig. Vredessoldaten opleiden, daar ziet hij mede om die reden weinig in.