Nieuw Museum in Friesland
In november 2004 werd het nieuwe museum Belvédère geopend in Nederland, in Friesland wel te verstaan. De bezoekers stromen toe, sinds de opening al 35.000, veel meer dan verwacht. Het idee voor dit museum bestond al veertig jaar en het was de droom van Thom Mercuur, oud-galeriehouder van het Tripgemaal, oud-directeur van het Franeker Museum en oud-conservator van het Fries Museum in Leeuwarden. De collectie is gericht op moderne en hedendaagse kunst van Friese kunstenaars in een brede context.
Friesland telt een flink aantal, vaak kleine musea, gevestigd in historisch bepaalde locaties. De aandacht in hun beleid gaat veelal uit naar stijlkamers en kleding, oude ambachten en natuurbeheer. Alleen de twee grote musea van Leeuwarden en Franeker besteden regelmatig aandacht aan moderne schilderkunst.
Dit nieuwe museum Belvédère is echter gehuisvest in een speciaal ontworpen gebouw en is uitsluitend gewijd aan moderne en hedendaagse kunst. Het bevindt zich in Heerenveen in Oranjewoud, een naam die verwijst naar het 17de-eeuwse buitenverblijf van de Oranjes, dat nu gerestaureerd is en in een mooi park ligt. De naam Belvédère is ontleend aan een uitkijktoren in het bos en suggereert de band met het oude landgoed.
Het museum is bijzonder van architectuur. Ontworpen door Eerde Schippers ligt het als een langgerekt plat gebouw over een brede sloot, die de plechtige naam Grand Canal draagt. Het gebouw is geheel bekleed met platen grijs basalt die iets verspringen, zodat de wanden verre van eentonig zijn. Een aardig detail: er zijn nissen uitgespaard voor de vleermuizen. Friezen zijn, zoals bekend, nauw verbonden met de natuur.
Die langgerekte donkere ‘doos’ is in het midden van glas. Dat gedeelte is de entree met een museumcafé boven het water en met een prachtig uitzicht naar weerskanten. Het geheel ligt in een toekomstig Fries landschapspark, maar dat is in het voorjaar van 2005 nog modderig en kaal. In het water
Sjoerd de Vries, ‘zelfportret’ (1965)
bij de ingang drijven vier platte zwanen, die door Raveel ontworpen blijken te zijn.
Het was een langgekoesterde wens van directeur-conservator Thom Mercuur om een Fries museum te verwezenlijken voor moderne en hedendaagse kunst. Uiteindelijk is het gelukt met steun van de gemeente Heerenveen, de Provincie en Europese gelden, aangevuld door particuliere sponsors. Een particulier museum, dat gerund wordt met behulp van vrijwilligers.