Scheldcolumn
Dom blondje
Marc De Coster
In Nederland nomineerde de stichting Bont voor Dieren in 2004 tien bontdragende Nederlanders voor de prijs Dom Bontje 2004. Prinses Máxima behaalde 40% van de stemmen. Het begrip dom blondje is zo ingeburgerd geraakt dat iedereen wel doorheeft dat het bij deze prijs om een woordspeling gaat.
Haarkleur is de afgelopen jaren een bron van eindeloos vermaak en vernedering gebleken. Geen andere kleur dan blond heeft zoveel uitstraling dat het de verbeelding van mensen (vooral dan mannen) op hol laat slaan. Blondjes worden doorgaans beschouwd als aantrekkelijker, sexier en vooral (in de ogen van de door jeugdig uiterlijk geobsedeerde maatschappij) als jonger (en dus vitaler). Maar grappen over ‘het domme blondje’ doen het al jaren goed. Er is zelfs minstens één website gewijd aan het fenomeen: Blondesville - Home of the Dumb Blonde (www.blondesville.com).
In 1999 deed de Universiteit van Coventry een onderzoek bij 120 personen (60 mannen en 60 vrouwen), aan wie gevraagd werd foto's te bekijken van vrouwen met verschillend gekleurde pruiken: platinablond, natuurlijk blond, bruin en rood. Aan de testpersonen werd gevraagd deze vrouwen te beoordelen naar intelligentie, verlegenheid, agressiviteit, temperament en geliefdheid. De resultaten wezen uit dat het platinablonde model veel minder intelligent werd geacht, vooral dan door mannen.
Een blonde vrouw, die verondersteld wordt weinig intelligentie te bezitten, noemen we al decennia misprijzend een dom blondje. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd dat scheldwoord vaak verkort tot doblo (wellicht onder invloed van het turbotaalgebruik, dat in 1987 werd beschreven door Jan Kuitenbrouwer).
Het scheldwoord stond nog niet in de grote Koenen van 1986. Zonder enige twijfel gaat het om een ontlening aan het
Engels. Volgens slangdeskundige Eric Partridge werd deze benaming rond 1940 door de Britten uit Amerika geïmporteerd. Daar zou het woord in eerste instantie gebruikt zijn om filmactrice Marilyn Monroe (1926-1962) mee te typeren. Zij lijkt uiteraard de perfecte incarnatie van ‘het domme blondje’, maar was dat ook zo? In de film
All about Eve (1950) speelde ze al een weinig intelligent platinablondje. In een paar andere films wordt dat imago alleen maar versterkt:
Gentlemen prefer blondes (1952) en
The Seven-Year Itch (1955). In de eerstgenoemde film (een komedie over hoe je een rijke vent aan de haak moet slaan) speelt ze een blondje dat weigert een bril te dragen, omdat volgens haar mannen geen aandacht besteden aan vrouwen met een bril. Ze komt uiteindelijk terecht bij een vent die al even bijziend is als zij. Het is in deze prent dat ze het beroemde lied
Diamonds are a girl's best friend ten gehore brengt. Haar tegenspeelster Jane Russell speelt het slimmere typetje.
Het oneerlijke stereotiepe beeld is haar altijd blijven achtervolgen. In werkelijkheid was ze geestig en intelligent. Na haar huwelijk in 1956 met toneelschrijver Arthur Miller zei ze ooit aan een journalist: ‘Arthur [Miller] and I are finished. Arthur saw the demon in me... a lot of people like to think of me as innocent, so that's the way I behave to them... if they saw the demon in me they would hate me... I'm more than one person, and I act differently each time... most of the time I'm not the person I'd like to be - certainly not a dumb blonde like they say I am; a sex freak with big boobs.’ Het was zelfs Miller die haar aanraadde om toch maar de rol van dom blondje te vertolken in Some like it hot, want ze hadden het geld gewoon nodig. Haar biografe, Joyce Carol Oates, voegde hier later aan toe: ‘Her problem wasn't she was a dumb blonde, it was she wasn't a blonde and wasn't dumb.’ Volgens sommigen las ze zelfs Dostojevski, Joyce, Freud, Sean O'Casey en Colette.
Het scheldwoord dom blondje (dumb blonde in het Engels) kan onmogelijk voor het eerst van toepassing zijn geweest op Monroe. Volgens Partridge kwam het begrip al in de jaren veertig (van de vorige eeuw) overgewaaid uit Amerika. Toen was Norma Jean (haar werkelijke naam) nog maar 14 jaar. Op 23 juli 1946 tekende ze pas een contract bij Twentieth Century Fox Studios. Het was toen dat ze ook een nieuwe identiteit aannam: Marilyn Monroe: Monroe naar haar moeder en Marilyn naar de actrice Marilyn Miller. Na twee films werd ze de laan uit gestuurd om vervolgens weer te worden aangenomen in 1948. Marilyn was dus beslist niet het eerste domme blondje. Jean Harlow (1911-1937) ging haar (in de jaren dertig) vooraf. Harlow speelde in films als Platinum Blonde (uit 1931) en Bombshell (uit 1933). Deze laatste prent liep in Groot-Brittannië onder de titel Blonde Bombshell. Die titel werd in de pers vrij snel overgedragen op haar en andere dynamische actrices, modellen of showbizzfiguren met