ANV-Nieuws
Een ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor Opbouwwerk IJzerstreek vzw
Herman Gevaert
Beauvoorde is de fusienaam voor de polderdorpen Wulveringem en Vinkem, in Veurne, in de Westhoek van West-Vlaanderen. De naam is ontleend aan het daar druk bezochte waterkasteel, sinds meer dan een eeuw ter beschikking van de Koninklijke Academie voor de Nederlandse Taal- en Letterkunde. Daar ontplooide zich Opbouwwerk IJzerstreek.
In de beschermde kerk van Wulveringem kwamen op zaterdagvoormiddag 16 oktober 2004 ruim 250 genodigden samen voor de uitreiking van een ANV-Visser-Neerlandiaprijs aan Opbouwwerk IJzerstreek.
De aanwezigheid van Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, van Axel Buyse, vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Den Haag, van afgevaardigden van het Veurnse stadsbestuur, van vele bekende Vlaamse organisaties en diensten en van parlementsleden beklemtoonde de betrokkenheid bij de inzet van Opbouwwerk en de aandacht voor de ANV-werking.
Het programma werd stijlvol gepresenteerd door An De Moor, secretaris ANV-Vlaanderen. Zij verwelkomde allen uit Vlaanderen, Frans-Vlaanderen en Nederland, onder wie Rozemarie Verheij, algemeen ANV-secretaris uit Nederland.
Herman Gevaert, penningmeester ANV-Vlaanderen, wees op de betekenis van de ANV-prijzen en van het ANV, de internationale vereniging voor de Nederlandse taal en cultuur in brede zin. Hij keek vooruit naar 2005, waarin de ANV-Visser-Neerlandiaprijzen 50 volle jaren worden uitgereikt, dankzij Herman L.A. Visser, over wie een nieuw boek
zal verschijnen, waarin het ANV terugblikt op zijn leven en op 50 jaar Visser-Neerlandiaprijzen. In datzelfde jaar zal ook het 110-jarig bestaan van het ANV worden gevierd!
Het ANV is hier vandaag uit waardering voor de uitzonderlijke dienst van het regionale initiatief Opbouwwerk IJzerstreek. In de hele Westhoek, aan weerszijden van de grens of schreve beïnvloedt zijn brede culturele werking ingrijpend-verrijkend het hele maatschappelijke leven van de regio.
Spreker wenste in het bijzonder vriend Carol Van Doorne, sinds drie decennia het manusje-van-alles en nu revaliderend, geluk, en meteen ook alle bestuursleden en medewerkers door de jaren heen.
Vanuit het ANV, vanuit Vlaanderen vroeg hij blijvende actieve aandacht voor de Vlaamse en Europese hoofdstad Brussel met de problematiek van de vaak extreme heterogeniteit, maar met tevens de vele Nederlandstalige centra en trefpunten. Ook vroeg hij onverminderde aandacht voor de territoriale integriteit en stelde respect voor taal en cultuur in de nog te splitsen kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde prioritair. Ook naar de ‘Vlaamse Huizen’, die volgens de groeiende bevoegdheden volwaardige ambassades dienen te worden, verwees hij en stelde een reële ANV-opgave voorop bij de officiële verwachting dat ook privé-organisaties de invloed ervan stimuleren.
Daarna herinnerde hij aan het werk van de dit jaar overleden West-Vlaamse ANV-secretaris-penningmeester Eric Ruysschaert, over wie recentelijk het boek Memorabilia. Eric Ruysschaert (11/06/1932-24/01/2004) verscheen.*