Einde van het strijdmodel?
Het ging deze middag om begrippen als affectief charisma, harmonie, solidariteit, intuitieve waarneming, ervaringsleren, invoelvermogen, geduld, betrokkenheid en, uitsmijter, paradoxale logica. Deze vrouwelijke waarden zouden hun plaats terug moeten krijgen in de maatschappij.
Een nieuwe kerk? Voor wie de laatste decennia heeft gezien hoe de vrouwelijke impuls ontkend of vermannelijkt is, de mannelijke verhard, hoe er een crisis heerst in de maatschappij als het gaat om leiding in politiek of bedrijf, maatschappelijke omgang, de onbeperkte groei van mannelijke waarden, heeft Leenders vooralsnog recht van spreken. En geruststellend is dat hij vooraf waarschuwt dat de tegenkrachten niet zozeer moeten worden gezocht in de ontkenning van de bestaande waarden, zoals anti-autoritaire stijl, in het tegendeel dus - want dan kom je ook niet verder - maar in de richting van een alternatief van de feminiene waarden.
Om in het bedrijfsleven te blijven: een bedrijfsleider zoekt het niet in de polemiek, maar streeft naar een synthese tussen luisteren en dialoog. Zo'n leider m/v is een katalysator
Inleider Willy Leenders
Gespreksleider Jos Wilmots
en animator van de dynamische krachten, is tolerant, maar wel iemand met overtuiging.
Ondernemingsleiders volgen nu, net als voetballers overigens, de modellen van het leger. Concurrentie is oorlog, de concurrenten zijn vijanden, de markt is het strijdgebied en agressiviteit is in deze jungle de wijze van overleven. Winst wordt bevochten en verlies wordt geleden. De mensen worden in een mannelijke structuur gezet om in dit strijdmodel hun positie in te nemen. De vraag die Leenders stelt, is of dit model nu eigenlijk nog langer succes kan hebben. De rafels raken zichtbaar: medewerkers haken af na de zoveelste reorganisatie, de bedrijven reageren in te vaste reflexen op nieuwe ontwikkelingen als mondialisering en informatisering, en houden geen adem meer over voor duurzame ontwikkeling.
Het strijdmodel is moeilijk af te zweren: de tijd werkt op korte termijn ook tegen. Zaken autoritair doordrukken gaat nu eenmaal sneller dan mensen met geduld overtuigen. En we werken in dit informaticatijdperk steeds sneller en gunnen ons dus geen middellange of lange termijn in de ontwikkeling naar het gewenste doel. We willen de resultaten van ons werken zelf zien en meemaken.
In de wetenschap overheerst de mannelijke kijk in de vorm van wetenschappelijke methode en beschrijving. De wetenschappelijke waarheid wil echter een wereld beschrijven zonder contradictie, zonder dubbelzinnigheid, zonder complexiteit. En iedereen die even meeloopt in het leven, weet