Zoektocht
Wat zijn die subtiliteiten dan? De schilderijen van De Keyser lijken simpel, soms zelfs haastig en groezelig, in ieder geval niet ‘mooi’ geschilderd. Maar ieder herkent daarin het eigene en het ambachtelijke van de toets. Het raffinement zit in de illusie van ruimtelijkheid in wat toch een plat vlak is. Hij beschildert een dons of een paneel en zet die dan rechtop. Het is een spelen met kleur en licht, met lijnen en vlekjes, met vlakken en contrasten. Al schilderend suggereert hij beweging en stilstand, diepte en oneindigheid.
De kleuren zijn bedachtzaam en ingetogen, en doordat er laag over laag is geschilderd, wordt de onderliggende laag of en toe zichtbaar, en mag meespelen.
De Keyser is voortdurend bezig te onderzoeken wat een schilderij is, wat schilderen is. Hij doet dat aan de hand van wat men onderzoeksgebieden zou kunnen noemen. De onderwerpen zijn ontleend aan de alledaagse en de landelijke omgeving: landscheiding, markering van een voetbalveld, deuren, roosters, zwermen, watervlakken.
Raoul De Keyser: Retour 2, 1999
In een eindeloze variatie of voortzetting van de zoektocht keren bepaalde thema's steeds terug: het thema van de geometrische vlakverdeling, zoals in Zeilen, Heuvels en Tornado (naam van zijn kano), of meer architectonisch zoals in Kamer of Kabinet. Maar er is ook de groep Flank, Dal, Val waarin kleine spettertjes verf willekeurig over het flets gekleurde doek gestrooid lijken en daardoor de indruk van fragiliteit overbrengen. In de serie Zinkend ontstaat de suggestie van een onderwaterlandschap, nog versterkt door vloeiend kleurgebruik. De groep Hellepoorten is monumentaal en stoer opgezet.
De vrij recente groep Retour uit 1999 laat een puur spel zien met platte vormen, waarmee hij de laatste jaren door-