Zevende Conferentie van Maastricht
Wally de Doncker
Wie ooit het designhotel La Bergère binnentrad, voelde het altijd al meteen. Niks is er gewoon. In de receptiehal werd ik verwelkomd door een Dalmatiër die dienst deed als levend decorelement. Na een persoonlijke rondleiding werd ik door een vriendelijke medewerkster naar de kamer geloodst. Op de kussens lagen geurloze reuzenrozen. Mijn blik viel meteen op een reuzengrote afbeelding van twee kussende mensen. De afwezigheid van een kast en een schrijftafel in de kamer was even onwennig, maar ook dit week af van het gewone. En wie vaak in een hotel logeert, zoekt misschien wel naar dat andere accent. Hotels kopiëren zich te veelvuldig.
Meteen na de inschrijving liep ik naar het Theater aan het Vrijthof, waar inmiddels al een workshop ‘Schrijven voor vertellen’ gestart was. Er waren niet zoveel deelnemers want er waren nogal wat afzeggingen op het allerlaatste moment. Jammer voor hen, zou ik zeggen. Rob Meurders, professioneel verteller, gaf ons een inleiding in de Toegepaste Verzinkunde. Hij baseerde zich hiervoor op de theorieën over creatief denken van Roger De Bruyn. Met een bloem en een skelet als hulpmiddelen kregen we drie korte schrijfopdrachten. Door deze workshop heb ik een nieuw stukje van mezelf ontdekt. Ik merkte dat ik ook sneller inspiratie kon vinden. Meestal laat ik de inspiratiegolven gewoon op me afkomen. Meurders nam zich voor om het resultaat van de laatste opdracht te presenteren op het Indonesische avondbuffet. In de Groote Sociëteit liet hij de gasten proeven van onze verhalen en zijn vertelkunst. Heerlijk.
De volgende dag werden we in het Derlon Theater opgewacht. Roger van Ransbeek, voorzitter van Dramaastricht, was verheugd dat deze conferentie volledig in het teken stond van het kinder- en jeugdtheater. De Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Maria van der Hoeven, die trots is op haar Limburgse afkomst, gaf aan dat ze extra middelen zal geven aan het Nederlandse basisonderwijs om cultuur nog beter in de wereld van de kinderen binnen te brengen. Volgens haar moet de eerste confrontatie met cultuur telkens een ontdekking zijn. Het kinder- en jeugdtheater van de 21ste eeuw is speels, fantasierijk en eigenzinnig. Het is zeker niet de bedoeling dat het theater zich afschermt van de wereld. Integendeel, het theater moet de discussie aangaan. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg geconfronteerd worden met de heersende maatschappelijke problemen en tendensen.
Johan Buytaert van het Vlaamse theater Froe Froe merkte in zijn inleiding op dat het theater al heel oud is en er toch fris blijft uitzien. Helaas worden kinderen omringd door een blaffend koor van waakhonden: educatieve en pedagogische moraalridders. Wie theaterteksten voor kinderen schrijft, moet zich té vaak verantwoorden en daar heeft hij een absolute hekel aan. Bas Zuyderland, artistiek leider van het Laagland Theater in Sittard, wenste iedereen dan ook een goede dosis twijfel.
Na de lunch stond de theatervoorstelling Nanna s.o.s. Nanna! van Speeltheater Holland op het programma. Saskia Janse bewerkte het boek Glittras Uppdrag van de Zweedse schrijver Peter Pohl. In Nanna s.o.s. Nanna krijgen de toeschouwers van Juffrouw Smidt, vertolkt door Nelleke Zitman, een les ‘Engel’. Bij deze les krijgt ze de assistentie van haar zus Janna (Jeannette Huizinga), die de eeuwigheid al lang bestudeert. Nanna is de beschermengel van Martin. Ze heeft het niet makkelijk, omdat de jongen geobsedeerd is door allerlei sleutels waarmee je het medicijnkastje, de wapenkast en de auto kunt openen. Nanna offert haar eeuwige leven op om Martin en zijn vriendinnetje het leven te redden. Ik genoot van elke seconde van deze verrassende voorstelling. Waar wachten onze uitgevers nog op om dit prachtige kinderboek van Peter Pohl te vertalen in het Nederlands?
Gitte Van Hoyweghen, bekende presentatrice van Ketnet en het schitterende programma Stories op Canvas, leidde de forumdiscussie. Het forum was samengesteld uit verschillende actoren van het kinder- en jeugdtheater: de programmeurs Kieke van Veen van het Zaan Theater, Paul Neefs van het cultuurcentrum De Werft in Geel, de theaterauteurs Josee Hussaerts van Speeltheater Kwatta in Nijmegen, Saskia Janse van Speeltheater Holland, Ad de Bont van Theater Wederzijds, ikzelf als jeugdschrijver en Jan Staes als dramaturg en recensent. In de discussie bleek dat schrijvers vaak gewoon hun verhaal schrijven zonder met hun publiek rekening te houden. Programmeurs daarentegen willen altijd rekening houden met hun publiek. Het is voor hen vaak moeilijk om de juiste leeftijdscategorie aan te geven in de programma-brochures. Jan Staes gaf aan dat een theatervoorstelling beter niet in de klas voorbereid kon worden. Zijn stelling gaf aanleiding tot een rijke discussie. De leden van het forum waren ervan overtuigd dat een nabespreking meer zin had. Het publiek discussieerde gewoon mee. Heel ongebruikelijk volgens Vlaamse normen, zei Gitte. Niemand kon echter eenduidige antwoorden geven. Iedereen gaf zijn eigen invulling.