Besluiten
In de Eerste Vrije Statenvergadering werden verstrekkende besluiten genomen. De Prins van Oranje kreeg geldelijke steun voor de opstand tegen Spanje en daarmee werd de grondslag van een gezamenlijk verzet tegen de Spaanse overheerser gelegd. Het benodigde geld werd onder andere verkregen door het omsmelten van de kunstschatten van datzelfde klooster,
Het Hof, getekend door Jan Hensema (Dordrecht).
omdat het heel toevallig net een maand eerder was overmeesterd door de Watergeuzen, het legertje rebellen van Willem van Oranje. Zij hadden de prior en de monniken verdreven en in het kielzog van hen waren veel katholieke inwoners van Dordrecht eveneens op de vlucht geslagen.
Met het binnenlaten van de Watergeuzen had Dordrecht openlijk partij gekozen voor de kant van Willem van Oranje. De bewoners van de Maasstad, zoals Dordrecht ook wel werd genoemd vanwege zijn ligging aan de Maas, moesten niet veel hebben van dat ruwe geuzenvolkje, maar de bezetting van de Spaanse troepen vreesden zij zo mogelijk nog meer.
De rooms-katholieke leer werd al snel volledig vervangen door het protestantisme. De eerste protestante dienst vond eind juli 1572 plaats in de aangrenzende Augustijnenkerk.
Wie nu een bezoek brengt aan de Augustijnenkerk in Dordrecht, wordt door de koster nog steeds gewezen op de ‘geheime’ ingang waardoor prins Willem van Oranje de kerk betrad.