Manifest
‘Naar een nieuwe BeNeLux’
Nu het Benelux-verdrag van 1958 in 2010 ten einde loopt, dienen we ons te gaan bezinnen over de toekomst van de Benelux. In economisch opzicht is zij door de Europese integratie inderdaad achterhaald. Maar in politiek opzicht kan zij een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Een nieuwe taak dient zich aan, te weten: in de zich uitbreidende Europese Unie onze krachten te bundelen in een hecht politiek samenwerkingsverband, dat ons in staat stelt als een politieke eenheid op te treden bij de onderhandelingen binnen de Europese Unie en zo, met andere kleine lidstaten, een tegenwicht op te bouwen tegen de politiek van de grote lidstaten.
Zonder een nieuwe Benelux zoals hierboven bedoeld, zullen we steeds meer naar het pijpen van de grote lidstaten moeten dansen, zoals de Belgische oud-premier Leo Tindemans de afgelopen jaren niet moe werd te betogen.
Zodra de machtsvraag in de Europese Unie aan de orde komt, moeten we als Benelux-landen met één stem leren spreken, zoals Eurocommissaris Frits Bolkestein herhaaldelijk beklemtoond heeft. Die ene stem heeft inmiddels evenveel politiek gewicht gekregen als die van grotere lidstaten. Juist in een zich uitbreidende EU is het van belang de politieke samenwerking binnen de Benelux te intensiveren en daarbij ook meer strategische onderwerpen onder ogen te zien.
De Benelux dient het voortouw te nemen tot zo'n politieke krachtenbundeling en zodoende andere kleine lidstaten te inspireren dat voorbeeld te volgen. Ten denken valt hierbij bijvoorbeeld aan bestaande overlegstructuren zoals die tussen de Scandinavische landen en de zogenaamde Visegrad-staten die eveneens verder geintensiveerd zouden moeten worden.
Met dit Manifest roepen de initiatiefnemers de betrokken regeringsinstanties in België, Nederland en Luxemburg op de nodige stappen te ondernemen om de politieke en juridische voorwaarden te scheppen ter vervanging van de huidige primair economische Benelux door een politieke Benelux.
De Benelux-landen nemen een unieke geopolitieke plaats in Europa in. Het was de Benelux die de inspiratie vormde voor de grondleggers van de EU, toen zij het Verdrag van Rome ondertekenden. Door zich in de EU te verenigen zullen de Benelux-staten opnieuw aanknopen bij deze pioniersrol. En zo krijgen zij een ‘grandeur’, die nu eens nier gebaseerd is op brute politieke, militaire of economische macht, maar wel op het leveren van toekomstgerichte oplossingen voor het bij elkaar brengen van de Europeanen.
Benelux = Europa = eenheid in verscheidenheid
Prof. em. dr. S.W. Couwenberg, Erasmus Universiteit Rotterdam
Prof. em. dr.H. Gysels, Universiteit Gent