Algemeen Nederlands Woordenboek in de maak
Er is weer een nieuw woordenboek in de maak: het Algemeen Nederlands Woordenboek. Het ANW is een wetenschappelijk, elektronisch woordenboek van de algemene Nederlandse standaardtaal in Nederland en Vlaanderen in de periode 1970-2020, voor leken en vakmensen. Nieuw eraan is dat het naast de (bewerking van de) stabiele kern van onze woordenschat de neologismen (in ruimste zin gedacht: nieuwe, veranderde of verdwenen woorden, betekenissen, verbindingen) vastlegt, met gebruikmaking van de jongste ontwikkelingen in de theoretische lexicografie. Daartoe maakt men gebruik van de woordvoorraden die zich al in het Instituut bevinden, maar gaat men ook het internet op. En ook de gesproken taal komt volledig aan bod, maar specifieke vaktaalwoorden, jargon, slang en dialect worden alleen opgenomen in hun standaardtaal-variëteiten.
Een voordeel van de huidige elektronische mogelijkheden is dat men de woorden in samenhang (morfologisch, syntactisch en semantisch) kan bewerken, omdat zij altijd direct te vinden zijn. Ook de verbindingsmogelijkheden van een woord kunnen compleet aan bod komen en tevens kunnen synoniemen, antoniemen en hyp(er)oniemen worden weergegeven. Zo krijgen we zicht op de vormen en betekenissen van het woord in samenhang met het gedrag in woordgroep en zin.
Het woordenboek, dat onder leiding staat van Fons Moerdijk, wordt ontwikkeld in het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, dat meer woordenboeken in (voortdurende) bewerking heeft: het Woordenboek der Nederlands(ch)e Taal, de Woordenlijst en het Oudnederlands Woordenboek.
Het ANW kan in zekere zin gezien worden als de moderne voortzetting van het WNT en zal de omvang van zo'n 80.000 hoofdtrefwoorden en ongeveer 250.000 subtrefwoorden bereiken.
Deze worden beschreven onder spelling (varianten, afbreking, lettergrepen, afkortingen en grafische symbolen), uitspraak (klemtoon, uitspraak, fonetiek/fonologie(-notatie)), grammatica (woordsoort, woordvorming), betekenis (definitie, synoniemen, an-toniemen, semagram, voorbeelden, verbindingen, spreekwoorden, contextanten, woordfamilie), etymologie/woordgeschiedenis (datering, aard herkomst, etymologische connecties).
In 2004 komen de proefartikelen en in 2005 zal de echte bewerking plaatsvinden met behulp van interactie met de gebruikers. (ER)