hevelen. De volledige overheveling van de sociale zekerheid naar Vlaanderen en Wallonië is nodig om eigen beleidsaccenten te leggen: een efficiënter beleid en indijking van de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië. ‘De Vlaamse Beweging moet haar schroom afwerpen en dit argument van de geldtransfers weer volwaardig uitspelen. De omvang van deze transfers is zo enorm, de impact op het inkomen van de gemiddelde Vlaming is zo significant, dat het bijna misdadig is om hierover te zwijgen’, aldus Jan Jambon.
Oud-ambassadeur Theo Lansloot behandelde het aspect ‘Vlaanderen in Europa’. Vlaanderen zou zelf rechtstreeks aan de Europese besluitvorming moet kunnen deelnemen en een staat in Europa moeten worden. Dit is nodig voor de toekomst van Vlaanderen. Hij wees er daarbij op dat een hele reeks lidstaten en toekomstige lidstaten van de Europese Unie op het gebied van bevolking kleiner zijn dan Vlaanderen: Cyprus (0,7 miljoen inwoners), Denemarken (5,3), Estland (1,5), Finland (5,2), Ierland (3,7), Letland (2,4), Litouwen (3,7), Luxemburg (0,4), Malta (0,36), Slovakije (5,4) en Slovenië (2,3). Hij was overigens eerder sceptisch over de macht en de betekenis van de regio's binnen de Europese Unie.
Volgens de oud-ambassadeur is het een dwingende en dringende opdracht om Vlaanderen internationaal op de kaart te zetten. Sinds de staatshervorming van 1993 heeft Vlaanderen belangrijke bevoegdheden op het gebied van internationale betrekkingen. ‘Ook op dit vlak is er sedert enige tijd een “contrareformatie” op gang gekomen, die tracht zoveel mogelijk bevoegdheden naar de federale schaapsstal terug te voeren’, aldus Theo Lansloot. Volgens hem moet juist het tegenoverstelde gebeuren: het Vlaams buitenlands beleid moet zijn invloed doen gelden op heel de Belgische buitenlandse politiek en vooral op het belangrijkste deel daarvan, d.i. het Europese. Met name de Europese Unie grijpt immers meer en meer in ons dagelijks leven in.
Volgens Annick Schramme (hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen) geeft de uitbouw van het Vlaamse buitenlands beleid aan in welke mate Vlaanderen een volwassen natie is geworden. Zij wees er daarbij op dat door de mondialisering de multilaterale besluitvorming steeds belangrijker wordt. Vlaanderen moet zich volgens haar bewust richten op de beïnvloeding van de besluitvorming en op een aanwezigheidspolitiek door het aanstellen van permanente vertegenwoordigers bij de multilaterale organisaties. Ten slotte pleitte ze ook voor een volwaardig Vlaams beleid inzake ontwikkelingssamenwerking.